ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιστορίες διαφθοράς βγαλμένες από χώρες των... 1000 και μια νυχτών

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Τελικά, η διαφθορά, η στρέβλωση της αλήθειας και η σπατάλη δημοσίου χρήματος δεν αποτελεί «κοινή πρακτική» μόνο στη χώρα μας. Και όπως φαίνεται, τα ποσά που αναφέρονται στην Ελλάδα εμπλέκοντας κάποιους πολιτικούς, είναι «ψίχουλα» σε σχέση με αυτά που σπαταλούνται ή υποκρύπτονται σε κάποιες χώρες που μας κουνούν το δάκτυλο και μας χλευάζουν, αλλά και σε άλλες χώρες «βγαλμένες από τις 1000 και μία νύχτες». Όχι τίποτα άλλο, γιατί με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις των διαφόρων σκανδάλων, που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κόντεψα να πιστέψω, ότι οι Έλληνες είμαστε από τη γέννα μας απατεώνες. Μέχρι που διάβασα για κάποιες άλλες περιπτώσεις κραυγαλέας διαφθοράς και ασύστολης σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με παλιότερο δημοσίευμα του Sports Car Market, ο μεσίτης εξωτικών αυτοκινήτων Michael Sheehan, ανακάλυψε μια απίστευτη περίπτωση εννέα χρόνια πριν, όταν κλήθηκε στο Brunei, για να αγοράσει μια καταπληκτική συλλογή από Ferrari και Mc Laren F1. Η ιστορία έχει ως εξής: Το Brunei είναι ένα οικογενειοκρατούμενο σουλτανάτο. Ένας από τους αδελφούς του σουλτάνου, ήταν υπουργός οικονομικών μέχρι το 1997, όταν η ασιατική κρίση χτύπησε το Brunei. Η εταιρία ορκωτών λογιστών Arthur Andersen, προσκλήθηκε για να ελέγξει τα βιβλία. Οι λογιστές βρήκαν, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1983 ως το 1998, εξαφανίστηκαν 40 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 14. 8 δισ. τα ξόδεψε προσωπικά ο υπουργός οικονομικών. Ο οποίος δημιούργησε μια συλλογή από 2.500 (καλά διαβάζετε), εξωτικά αυτοκίνητα (Ferrari και McLaren F1s κλπ.), 500 ακίνητα, πέντε θαλαμηγούς και εννέα, κορυφαίας τεχνολογίας, αεροσκάφη. Μάλιστα, ξόδεψε και 900.000.000 δολάρια στον διάσημο κοσμηματοπώλη Asprey, στο Λονδίνο, προφανώς, σαν “αποζημίωση” για τις ελκυστικές γυναίκες που τον συνόδευαν.

ferrari

Παρόλα αυτά, στον υπουργό οικονομικών του Brunei, επετράπη να κρατήσει 500 αυτοκίνητα, το 1/5 δηλαδή από τη συλλογή του. Αλλά έπρεπε να επιστρέψει τα υπόλοιπα κλοπιμαία, γεγονός που ουδόλως τον ενόχλησε, αφού αυτά που κράτησε του απέφεραν πολλά δολάρια. Ο κ. Michael Sheehan, πήγε στο Brunei για να δει τα αυτοκίνητα αυτά. Από την προσωπική του εκτίμηση, προκύπτει, ότι για τις McLaren F1, ο αδελφός του Σουλτάνου πλήρωσε τουλάχιστον 1.000.000 δολάρια και για τα υπόλοιπα τουλάχιστον εξαψήφια νούμερα. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, ήταν μια εξαιρετική επένδυση διότι σήμερα αξίζουν πολύ περισσότερα. Τον Οκτώβριο του 2008, σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο, μια από τις McLaren F1 πουλήθηκε για 4.000.000 δολάρια. Πολλά από τα αυτοκίνητα ηταν φτιαγμένα κατόπιν παραγγελίας. Μερικές από τις γρήγορες Ferrari, ήταν επικαλυμμένες με ένα ειδικό μαύρο στρώμα μπογιάς, για να μην ανιχνεύονται από τα ραντάρ, και ήταν εξοπλισμένες με υπέρυθρες κάμερες, για νυκτερινή οδήγηση. Περισσότερα από ένα δισ. δολάρια, από τα πετρελαϊκά έσοδα του Brunei, πήγαν στη συλλογή αυτοκινήτων του πρώην υπουργού οικονομικών. Ο Sheehan, αναφέρει ότι τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε 12 κτίρια “περικυκλωμένα από ένα ψηλό τοίχο, στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένα ξυραφάκια και σύρμα με παγιδευμένες βόμβες, και επίσης, επιτηρούντο από οπλισμένους φρουρούς, με βαρύ γερμανικό οπλισμό”. Και πάει λέγοντας. 

1000 k

Οι ιστορίες χαμένων κονδυλίων είναι τόσο πολλές που δεν έχουν τέλος, γι’ αυτό, πριν αρχίσουν κάποιοι να μας δακτυλοδείχνουν δεν θα έκαναν άσχημα να κοιτάξουν πρώτα την καμπούρα τους!



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman