ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο λυκόφως του παλαιού κόσμου

Tweet
Share
Tweet
Share

Υπήρχε μια εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ που ο άνεμος κουβαλούσε μονάχα ευχές. Πως έγινε και μέσα σε λίγους μόλις μήνες απλώθηκε πάνω από το κόμμα το απειλητικό φάσμα της διάσπασης; Ό,τι χτίστηκε με φλογερές διακηρύξεις στους δρόμους των κινημάτων σκορπίστηκε εν ψυχρώ πίσω από τις κλειστές αίθουσες, όπου αποφασίστηκε η θεαματική προσγείωση στο έδαφος του πολιτικού ρεαλισμού…

Αποσυρμένος στα έγκατα του Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει ήδη μετανιώσει πικρά που αρνήθηκε να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Θα είχε αφήσει τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την Πέμπτη αξιολόγηση «κάνοντας τη μπουγάδα» και θα καταλάμβανε στη συνέχεια την εξουσία, αποφεύγοντας τη ραγδαία κυβερνητική φθορά. Όμως η ιστορία δε γράφεται με υποθέσεις. Το ίδιο του το κόμμα τώρα κινδυνεύει να γίνει συντρίμμια. Κι ο Αλέξης, είναι πια ένας θυμωμένος ηγέτης που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την οικτρή αποτυχία του.

Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πληρώσει ακριβά το τίμημα μιας βίαιης ενηλικίωσης, εγκαταλείποντας τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά του, προκειμένου η ηγετική του ομάδα να προσαρμόσει το κόμμα στον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας που παρέμενε χωρίς εκπροσώπηση.

Το προεκλογικό σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά», θα μπορούσε στην πραγματικότητα να συμπληρωθεί ως «δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ»… Ήταν κοινό μυστικό. Αν εξαιρέσει κανείς τη ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα που αρνήθηκε επίμονα το διάστημα που προηγήθηκε να εγκαταλείψει το κόμμα, όπως άλλωστε και ο ίδιος τώρα αρνείται να ιδρύσει δικό του, τα περισσότερα ανανεωτικά στελέχη κινούνταν πάντα στις παρυφές του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, του οποίου αποτελούσαν ένα ζωτικό think tank. 

Η εσωκομματική περιπέτεια και η αναπόφευκτη εσωτερική κρίση στην οποία βύθισε τον ΣΥΡΙΖΑ η αναπάντεχα ατελής και ερασιτεχνική κυβερνητική διαχείριση, συνιστά σύμφωνα με μια βάσιμη εκτίμηση στην πολιτική αγορά, το πραγματικό τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου. Μέσα από ένα εξάμηνο ψυχόδραμα διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το κυβερνητικό κόμμα, έφτασε στο τέλος του δρόμου εξουθενωμένο και βαθειά διχασμένο από τις ίδιες τις ματαιωμένες του προσδοκίες και την έλλειψη συνεκτικής ταυτότητας.  

Το μόνο πράγμα που τώρα απομένει, είναι να επιβεβαιωθεί και ληξιαρχικά η διάσπαση τον προσεχή Σεπτέμβριο- αν προλάβουν…- και οι μέχρι χθες σύντροφοι να πάρουν το δρόμο τους…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman