ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ουγκάντα: Η αποψίλωση των δασών ωθεί τα ζώα στα δάση να τρώνε μολυσμένα περιττώματα νυχτερίδας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με μελέτη η καλλιέργεια καπνού εξαφάνισε σε ένα δάσος τη συνήθη πηγή τροφή τους και τα ζώα στράφηκαν στα κακά της νυχτερίδας, τα οποία είναι γεμάτα με ιούς.

Ένας ιός μάλιστα μεταξύ των 27 που εντοπίστηκαν στα κακά που τρώνε οι χιμπατζήδες, οι αντιλόπες και οι πίθηκοι, συνδέεται με τον Covid-19!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εύρημα ρίχνει φως στο πώς οι νέοι ιοί μπορεί να εξαπλωθούν από την άγρια πανίδα στον άνθρωπο.

Τα ζώα παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου του Στίρλινγκ και του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Το εξαετές πρόγραμμα ξεκίνησε όταν ο Δρ Pawel Fedurek από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Stirling της Σκωτίας παρατήρησε άγριους χιμπατζήδες στο δάσος Budongo να τρώνε συσσωρευμένα περιττώματα νυχτερίδας, γνωστά ως γκουανό, από την κουφάλα ενός δέντρου.

Τον Ιούλιο του 2017, τοποθέτησε κάμερες που κατέγραψαν άλλα είδη να τρώνε επίσης τα κακά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, τα γκουανό είναι μια «εναλλακτική πηγή κρίσιμων μετάλλων» για τα ζώα, αφού οι φοίνικες που κάποτε κατανάλωναν  «εκριζώθηκαν μέχρι εξαφάνισης».

Τα δέντρα χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους στο δάσος Budongo για την αποξήρανση φύλλων καπνού, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν σε διεθνείς εταιρείες.

Για περισσότερο από έξι μήνες, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα γκουανό από το κοίλωμα δέντρου στο οποίο κινηματογραφούσαν τα ζώα να τα τρώνε.

Η εργαστηριακή ανάλυση των περιττωμάτων εντόπισε διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.

«Παραμένει άγνωστο αν το συγκεκριμένο είδος κορωνοϊού που βρέθηκε στα γκουανό είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, αλλά δίνει ένα παράδειγμα για το πώς οι νέες λοιμώξεις μπορεί να υπερπηδήσουν τους φραγμούς των ειδών», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου του Στίρλινγκ.

«Περίπου το ένα τέταρτο των 27 ιών που εντοπίσαμε ήταν ιοί θηλαστικών - οι υπόλοιποι ήταν ιοί εντόμων και άλλων ασπόνδυλων», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Tony Goldberg, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, στις ΗΠΑ.

«Και οι 27 ιοί ήταν νέοι για την επιστήμη, οπότε δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Αλλά ένας ιός ξεχώρισε επειδή ήταν συγγενής ενός ιού που όλοι γνωρίζουν: ο κοροναϊός SARS-Cov-2».

Ο Δρ Pawel Fedurek, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Stirling, δήλωσε: «Η έρευνά μας καταδεικνύει πώς ακόμη και η επιλεκτική αποψίλωση των δασών, η οποία τελικά οφείλεται στην παγκόσμια ζήτηση για καπνό, μπορεί να εκθέσει την άγρια πανίδα και, κατ' επέκταση, τον άνθρωπο στους ιούς που βρίσκονται στο γκουανό νυχτερίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάχυσης του ιού.

Μελέτες όπως η δική μας ρίχνουν φως στα γενεσιουργά αίτια και τις οδούς τόσο της μετάδοσης των ιών από την άγρια ζωή στην άγρια ζωή όσο και της μετάδοσης των ιών από την άγρια ζωή στον άνθρωπο, βελτιώνοντας τελικά τις ικανότητές μας να προλαμβάνουμε τις επιδημίες και τις πανδημίες στο μέλλον».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα καταστήσουν δυνατή την παρέμβαση στη μετάδοση των ιών μεταξύ των ειδών και τελικά θα βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

*Με πληροφορίες από το BBC

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman