Αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το μυστήριο λύθηκε. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology αναλύει τον τρόπο κίνησης του κεφαλόποδου μαλακίου. Η ερευνητική ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ διαπίστωσε ότι κοινό χταπόδι (Octopus vulgaris) συγχρονίζει τα πλοκάμια του. Το πετυχαίνει λόγω της ακτινωτής συμμετρίας των άκρων του καθώς τα πλοκάμια του εκτείνονται συμμετρικά γύρω από το στόμα σαν τις ακτίνες ενός κύκλου.
Για να μετακινηθεί, το χταπόδι αρχικά κολλάει τα πλοκάμια του στο βυθό και στη συνέχεια τα τεντώνει προς μία κατεύθυνση, οπότε το σώμα του ωθείται προς την αντίθετη πλευρά.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το μαλάκιο για να επιλέξει κατεύθυνση κίνησης είναι να αποφασίσει ποια πλοκάμια θα τεντώσει. Για παράδειγμα αν θέλει να κινηθεί προς τα δεξιά, τεντώνει τα αριστερά πλοκάμια και το αντίστροφο.
Παράλληλα το χταπόδι μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να ρυθμίζει αναλόγως τον προσανατολισμό του σώματος.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος του μαλακίου ελέγχει ξεχωριστά τη στάση του σώματος και την κατεύθυνση κίνησης, σε αντίθεση με τον άνθρωπο και άλλα ζώα που αμφίπλευρη συμμετρία (η δεξιά και η αριστερή πλευρά είναι συμμετρικές).
Το τρίτο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι ότι οι κινήσεις του χταποδιού δεν είναι ρυθμικές όπως στα περισσότερα είδη. Από τα έντομα μέχρι τους ανθρώπους, τα περισσότερα ζώα κινούν ρυθμικά τα πόδια τους το ένα μετά το άλλο, το χταπόδι όμως όχι.