Πρόκειται για τον καθηγητή του Bristol, Ιωάννη Ιερόπουλο ο οποίος δημιούργησε μια λεκάνη τουαλέτας η οποία δεν είναι σαν τις άλλες. Αυτή η λεκάνη αντί να αναζητά τρόπους να «ξεφορτωθεί» τα ούρα, τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η λεκάνη έχει ήδη κατασκευαστεί και οι δοκιμές της πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και μάλιστα δίπλα στο μπαρ των φοιτητών, όπου η «παραγωγή» προβλέπεται μεγάλη.
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τα βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων και μετά απελευθερώνουν ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού, η οποία, με τη σειρά της, αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου. Οι χρήστες της λεκάνης μπορούν να βλέπουν επί τόπου, μέσω οθόνης στον πάτο της τουαλέτας, την μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το κόστος (κατασκευής και εγκατάστασης) της έχει υπολογιστεί ότι θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ. Στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένα μέρη, όπως κατασκηνώσεις ή στρατόπεδα προσφύγων πχ, αλλά και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, με έμφαση τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ