ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μιλάμε πολύ γι’ αυτήν, αλλά τη χρησιμοποιούμε ελάχιστα

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν μας συγκινεί και τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα «πολυδιαφημισμένα» προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT, αναφέρει στα συμπεράσματά της η μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Reuters και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές υπέβαλαν ερωτήσεις σε 12.000 άτομα από έξι διαφορετικές χώρες: Αργεντινή, Δανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Από τους ερωτηθέντες του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις το 2% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα εν λόγω εργαλεία σε καθημερινή βάση.

Από την άλλη, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι νέοι άνθρωποι πάνε κόντρα στο γενικότερο ρεύμα, με τους νέους 18 έως 24 ετών να εμφανίζονται ως οι πιο πρόθυμοι υποστηρικτές της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση ο Δρ Ρίτσαρντ Φλέτσερ, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει «αναντιστοιχία» μεταξύ της «διαφημιστικής εκστρατείας» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και του «ενδιαφέροντος του κοινού» γι' αυτήν.

Η έρευνα εξέτασε τις απόψεις του κόσμου σχετικά με τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης - τη νέα γενιά προϊόντων που μπορούν να παρέχουν απαντήσεις που μοιάζουν μ' εκείνες που θα έδιναν κανονικά άλλοι άνθρωποι.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη εισέβαλε στη ζωή μας όταν ξεκίνησε η λειτουργία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Η προσοχή που προσέλκυσε το chatbot της OpenAI πυροδότησε τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες έκτοτε ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των δικών τους προϊόντων AI.

Παρά τα χρήματα και την προσοχή που έχει δοθεί ωστόσο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αυτή δεν έχει γίνει ακόμη μέρος της καθημερινότητάς μας.

«Μεγάλο μέρος του κοινού δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το 30% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι δεν έχει ακούσει για κανένα από τα πιο γνωστά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT», δήλωσε ο Δρ Φλέτσερ.

Φόβοι και προσδοκίες

Η νέα γενιά προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης προκαλέσει μια έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με το αν θα έχουν τελικά θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι θα τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα ανακαλυφθούν νέα φάρμακα που θα σώσουν ζωές.

Οι απαισιόδοξοι πάλι έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αποτελεί απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα.

Επιχειρώντας να αποτυπώσει τη σκέψη του κόσμου, η έρευνα διαπιστώνει ότι η πλειονότητα του, πιστεύει πως θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα πέντε χρόνια ιδίως στις ειδήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και την επιστήμη.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Όταν ρωτήθηκαν όμως αν θα κάνει συνολικά την κοινωνία καλύτερη ή χειρότερη, οι άνθρωποι εμφανίστηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι.

«Γενικώς ο κόσμος είναι αισιόδοξος για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη, αλλά πιο επιφυλακτικός για τη χρήση της στις ειδήσεις και τη δημοσιογραφία και ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ασφάλεια της εργασίας», κατέληξε ο Δρ Φλέτσερ μιλώντας στο BBC.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman