Τα πρώτα chopsticks βρέθηκαν σε τάφους στην επαρχία του Henan, στην κεντρική Κίνα. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα. Φτιαγμένα από μπρούντζο τότε, τα chopsticks χρησιμοποιούντα και σε καυτό νερό. Η απότομη αύξηση του πληθυσμού της Κίνας ανάγκασε στους πολίτες της τη μείωση των μερίδων φαγητού, ενώ οδήγησε τις τροφές σε μέγεθος μπουκιάς. με τον καιρό αυτή η καταναλώσιμη αλλαγή μετέτρεψε τα γνωστά chopsticks σε σκεύη για το τραπέζι.
Σύμφωνα με το History.com, τα ξυλάκια αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και η... μόδα αυτή εξαπλώθηκε στην Ασία, μειώνοντας τη χρήση μαχαιριών. Μάλιστα, η εξάπλωση της μόδας έχει αποδοθεί στον Κονφούκιο, ο οποίος πίστευε ότι τα αιχμηρά σκεύη υποδηλώνουν βία. Παράδοξα λοιπόν, τα chopsticks κατέληξαν να θεωρούνται στην Κίνα σύμβολο ειρήνης.
Σημειώστε πως μέχρι σήμερα, αρκετοί διαιτολόγοι συνιστούν σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά να τρώνε με ξυλάκια, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσει το φαγητό από το πιάτο στο στόμα, σε σχέση με το πηρούνι, επιτρέποντας το αίσθημα της πέψης. Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος οργανισμός έχει περισσότερο χρόνο να "εγγράψει" το αίσθημα της πληρότητας.