ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μήπως η γάτα σας δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται;

Tweet
Share
Tweet
Share

Μικρές, μεγάλες, χνουδωτές και τσαχπίνες, οι γάτες είναι το αγαπημένο κατοικίδιο πολλών. Μπορεί όμως τελικά να μην είναι τόσο αθώα η συντροφιά της γάτας, όσο νομίζαμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Schizophrenia Research», οι άνθρωποι που ζουν με γάτες μπορεί να εκδηλώσουν διάφορες ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της σχιζοφρένειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα ερωτηματολόγιο που είχε δοθεί σε 2.125 οικογένειες και διαπίστωσαν ότι 50,6% των ατόμων που διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια, είχαν γάτα κατά την παιδική τους ηλικία. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά δύο πιο συνοπτικών ερευνών που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και εντόπισαν συσχετισμό μεταξύ κατοχής γάτας και σχιζοφρένειας σε ποσοστό 50,9% και 51,9% αντίστοιχα. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται στο τοξόπλασμα που κουβαλούν οι γάτες και κολλάει στους ανθρώπους.

20130108 el gato gomez midcentury cat art hero

«Το τοξόπλασμα πηγαίνει στο εγκέφαλο και δημιουργεί μία μικροσκοπική κύστη. Πιστεύουμε ότι ενεργοποιείται στο τέλος της εφηβείας και συμβάλλει στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές», σημειώνει ένας από τους ερευνητές.

Εκτός από την σχιζοφρένεια, το συγκεκριμένο τοξόπλασμα έχει συνδεθεί με αρκετές ασθένειες. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να το έχουν κολλήσει, αλλά λόγω του ισχυρού ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους έχουν γάτες να μην τις αφήνουν να έρχονται σε επαφή με τις αδέσποτες που κυκλοφορούν στην γειτονιά και να τις κρατούν καθαρές, αλλάζοντας τακτικά την άμμο τους.

gata

Η στενή επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα, το όχι καλά μαγειρεμένο κρέας και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά, συνδέεται με το συγκεκριμένο παράσιτο. Το τοξόπλασμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις έγκυες γυναίκες, επειδή διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών στο εέμβρυο και συμπτώματα παρασιτικής λοίμωξης, όπως πρησμένους λεμφαδένες, μυϊκούς πόνους και ερεθισμούς των οφθαλμών.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman