«Είμαστε κλειστοί για μερικούς μήνες όπως όλοι οι άλλοι, έως ότου είχαμε αυτήν την ιδέα», δήλωσε ο Rodolfo Gómez, ιδρυτής της εταιρίας ABC Displays, εταιρία η οποία συνήθως κατασκευάζει διαφημιστικά στηρίγματα από χαρτόνι. «Αλλά όταν είδαμε τι συνέβαινε στον Ισημερινό, όπου συσσωρεύονταν πτώματα στους δρόμους, ξέραμε ότι έπρεπε να προετοιμαστούμε κάπως».
Ο νότιος γείτονας της Κολομβίας ήταν το σκηνικό για ένα από τα πρώτα μεγάλα κρούσματα της περιοχής τον Απρίλιο, όταν οι κάτοικοι στην πόλη Γκουαγιακίλ αναγκάστηκαν να ρίξουν τα πτώματα των νεκρών τους στους δρόμους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τοπικές αρχές κατέληξαν να διανέμουν φέρετρα από χαρτόνι για να ανακουφίσουν την έλλειψη ειδών κηδείας.
Τώρα, τα φορτία αυξάνονται γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή: η Βραζιλία είναι η δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιβεβαιωμένα περιστατικά και θανάτους και την Παρασκευή αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν: «Κατά μία έννοια, η Νότια Αμερική έχει γίνει το νέο επίκεντρο της νόσου».
Η εταιρεία λέει ότι μπορεί να παράγει έως και 3.000 κρεβάτια το μήνα, το καθένα κοστίζει περίπου 95 δολάρια.
Η πρόγνωση για την Κολομβία, δεν είναι καλή.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβαίνουν περίπου σε 1.000 την ημέρα, με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους μολυσμένους και περισσότερους από 700 νεκρούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αυστηρά μέτρα καραντίνας έχουν κάνει λίγα για να ευθυγραμμίσουν την καμπύλη.
Η Κολομβία διαθέτει περίπου 8.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για πληθυσμό σχεδόν 50 εκατομμυρίων, και οι επαγγελματίες υγείας έχουν ήδη αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Ο Γκόμεζ λέει ότι η εταιρεία μπορεί να παράγει έως και 3.000 κρεβάτια το μήνα και ότι το καθένα, με κόστος περίπου 95 δολάρια, μπορεί να υποστηρίξει έως και 150 κιλά βάρος.
«Οι άνθρωποι μπορεί να λένε ότι φτιάχνουμε κρεβάτια θανάτου, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης», πρόσθεσε.
πηγή: The Guardian