1.Εκείνος που μαδά τη μασχάλη
Η ομορφιά είχε περίοπτη θέση στη ζωή των ρωμαίων. Ανδρες και γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων δεν νοούνταν να διατηρούν την τριχοφυΐα της μασχάλης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα επάγγελμα, το οποίο είχε ως αντικείμενο το μάδημα της μασχάλης. Οι επαγγελματίες του χώρου εργάζονταν σε δημόσια λουτρά, ενώ ο κίνδυνος της δουλειάς είχε να κάνει με διάφορες περίεργες οσμές…
2.Ζωντανή ατζέντα
«Τι μέρα πέφτει η 11η Ιουλίου;»
«Μισό λεπτό να τσεκάρω με τον nomenclator(ονοματολόγο) μου»
Και όχι δεν είναι ένα ημερολόγιο. Ήταν ένας άνθρωπος, σκλάβος συνήθως ο οποίος εκτελούσε χρέη ημερολογίου και ατζέντας. Μέσα στις υποχρεώσεις του ήταν εκτός από το να γνωρίζει όλο το ημερολόγιο, να θυμάται σωστά όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις ενδιαφέροντος του αφέντη του, ο οποίος συνήθως ήταν πολιτικός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο πρόδρομος του smartphone…
3.Δομικαστής φαγητού
Ήταν επιφορτισμένοι με το να δοκιμάζουν το φαγητό. Αρκετά επικίνδυνο επάγγελμα στην Αρχαία Ρώμη καθώς οι δηλητηριάσεις διαφόρων επιφανών ανδρών της εποχής, ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Έπρεπε λοιπόν να δοκιμάσουν το φαγητό και το ποτό του αφέντη τους, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί. Φήμες θέλουν το επάγγελμα να υπάρχει ακόμη και σήμερα…
4.Κλόουν κηδειών
Οι Ρωμαίοι πλήρωναν κλόουν για να συνοδεύσουν τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια της κηδείας τους. Δεν ήταν κλόουν με τη σημερινή έννοια βέβαια, με κόκκινες μύτες και μπαλόνια. Ένας εξ αυτών ντυνόταν σαν τον θανόντα, χόρευε και έτρεχε γύρω από τη σορό του νεκρού μαζί με τον δεύτερο κλόουν. Κορόιδευαν τον νεκρό προκειμένου να ελαφρύνουν λίγο το κλίμα και να διευκολύνουν τη ψυχή του. Στην ψυχιατρική μάλιστα πιστεύεται ότι αυτή είναι η πηγή της φοβίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τους κλόουν.
5.Διοργανωτής οργίων
Σήμερα υπάρχουν γραφεία και εταιρείες που οργανώνουν τα πάντα για εμάς. Γάμους, βαφτίσεις, πάρτι γενεθλίων, εταιρικές εκδηλώσεις. Αυτό που δεν φαίνεται όμως ότι έχουμε είναι εκείνους που οργανώνουν όργια (ακόμα και αν αυτά λαμβάνουν χώρα). Ο διοργανωτής οργίων έκανε στη Ρώμη ακριβώς αυτό που περιγράφει η λέξη. Αναλάμβανε επίσης το φαγητό και το ποτό, τη μουσική και τις γυναίκες.
Πηγή: careeraddict.com