Με τίτλο "Occupational Fraud: A study of the impact of an Economic Recession" έρευνα που είχε δημοσιευτεί πριν από καιρό στην Wall Street Journal, στηρίζεται στα ευρήματα περισσοτέρων από 500 πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων στην απάτη (Certified Fraud Examiners CFEs), οι όποιοι επελέγησαν τυχαία, ως ειδικοί στην αναγνώριση και την πρόληψη της απάτης, περνώντας από σχολαστική εξέταση, με υψηλές προδιαγραφές επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και ηθικών αξιών.
Περισσότεροι από τους μισούς εμπειρογνώμονες (55,4%), δήλωσαν ότι παρουσιάστηκε ελαφρά έως σημαντική αύξηση στην απάτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα, σχεδόν οι μισοί (40,1%) από αυτούς, απέδωσαν την αύξηση της απάτης στην οικονομική πίεση, χαρακτηρίζοντας την ως τον κυριότερο παράγοντα, ο οποίος συνετέλεσε καταλυτικά στην αύξηση αυτή. Από την άλλη πλευρά το 27,1%, αποδίδει την αύξηση της απάτης στις ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση, ενώ το 23,7% στη διεύρυνση της εκλογίκευσης της.
Το μήνυμα που έστειλε στις αμερικανικές επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ACFE, είναι απλό: "οι απελπισμένοι άνθρωποι, κάνουν απελπισμένα πράγματα" και συνεχίζοντας είπε, "οι πιστοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, έχουν και αυτοί λογαριασμούς να πληρώσουν και οικογένειες να θρέψουν. Σε μια καλή οικονομία, δεν θα διανοούνταν να διαπράξουν οποιαδήποτε απάτη εις βάρος των εργοδοτών τους. Έτσι, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των αναταράξεων που προκαλεί η οικονομική κρίση, και να διασφαλίσουν με τα σωστά μέτρα την αποτελεσματική πρόληψη της απάτης".
Από τα υπόλοιπα συμπεράσματα της μελέτης αυτής σταχυολογούμε ως σημαντικότερα τα ακόλουθα:
Δεδομένου ότι στα θέματα απάτης οι εργαζόμενοι αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή στη σημερινή συγκυρία, η βασική αιτία αύξησης της επαγγελματικής απάτης, ήταν η υπεξαίρεση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το 46% των εμπειρογνωμόνων, διακρίνοντας μάλιστα και αυξητική τάση. Ένας άλλος λόγος, ήταν οι απολύσεις που πλήττουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών/επιχειρήσεων.
Κοντά στο 60%, των CFE's, οι οποίοι εργάστηκαν σε τμήματα εσωτερικού ελέγχου, ανέφεραν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις προέβησαν σε απολύσεις εργαζομένων κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μεταξύ αυτών, περίπου το 35%, δήλωσαν ότι μερικά από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, πού διέθεταν στο παρελθόν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν, είχαν ατονήσει. Ενώ το 44,2%, ισχυρίσθηκε ότι οι απολύσεις δεν είχαν καμία σχετική επίδραση και μόνο το 3,2%, δήλωσε ότι τα συστήματα ελέγχου έγιναν εντονότερα.
Η επαγγελματική απάτη αναμένεται να εξακολουθήσει να αυξάνεται. Η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου το 90% των CFEs, περιμένει να συνεχιστεί η αύξηση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υπεξαίρεσης.
Συμπεραίνει κανείς από τα παραπάνω, πως η διαφθορά και η επαγγελματική απάτη δεν αποτελούν ελληνικό μόνο φαινόμενο. Κάθε άλλο!
Πάνος Τσαγκαράκης