Στις περισσότερες δυτικές χώρες το κάθε άτομο παράγει καθημερινά γύρω στα 2 κιλά σκουπίδια, ενώ το 1960 ο ίδιος αριθμός ήταν 1,2 κιλά. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικές από τις πτυχές της οικολογικής καταστροφής.
Το prasinizo.gr σε άρθρο του παρουσιάζει μερικά βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας σε έναν σύμμαχο της Ανακύκλωσης:
Σωστός διαχωρισμός:
Για να λειτουργήσει σωστά όλη η αλυσίδα της ανακύκλωσης πρέπει τα υλικά που ανακυκλώνουμε να είναι απολύτως και σωστά διαχωρισμένα. Αυτό σημαίνει πως ότι συσκευασίες αποτελούνται από διαφορετικά υλικά θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε και έπειτα να τα βάζουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Πχ. Τα γυάλινα μπουκάλια με τα μεταλλικά καπάκια, τα μεταλλικά τενεκεδάκια με τα πλαστικά καπάκια, κλπ.
Καθαρές συσκευασίες:
Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ενδιαφέρονται μόνο για τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και όχι για το περιεχόμενό τους. Δεν πετάμε λοιπόν μισογεμάτα τενεκεδάκια μπύρας, ή μπουκάλια με γάλα, η γεμάτα πλαστικά κεσεδάκια γιαουρτιού που απλά έχουν λήξει. Με ένα απλό ξέπλυμα με το νερό της βρύσης ή τις ήδη χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες από το μεσημεριανό τραπέζι, οι συσκευασίες είναι πανέτοιμες για ανακύκλωση.
«Χαλαρές» σακούλες:
Αντίθετα με την φιλοσοφία του «κλασσικού» σκουπιδοτενεκέ, ο μπλε κάδος ανακύκλωσης θέλει να ρίχνουμε τα υλικά χύμα και όχι σε διπλο-δεμένες σακούλες. Εάν ο κάδος είναι άδειος αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της σακούλας αλλιώς μπορούμε να την αφήσουμε επάνω στον κάδο αλλά χαλαρά δεμένη για να διευκολύνουμε τους υπαλλήλους συγκομιδής.
Χώρος για όλους:
Αν τα υλικά που στέλνουμε για ανακύκλωση μπορούν να συμπιεστούν, όπως τα πλαστικά μπουκάλια, τα τενεκεδάκια, τα χαρτόκουτα, τα συμπιέζουμε για να επιτρέψουμε στον μπλε κάδο της γειτονιάς μας να συγκεντρώσει όσο πιο πολλά ανακυκλώσιμα υλικά μπορεί μέχρι την επόμενη συγκομιδή.