Τα ταξίδια με πλοία όπως ο Τιτανικός δεν ήταν ωστόσο κρουαζιέρες αναψυχής όπως πιστεύεται, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ήταν ο μόνος τρόπος ώστε να φτάσουν από τη μία ήπειρο στην άλλη και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Οι ημέρες που περίμεναν για να φτάσουν και να ξαναπατήσουν στεριά ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με εκείνες που είχαν οι εύποροι ταξιδιώτες.
Οι θέσεις στα υπερωκεάνια χωρίζονταν ανάλογα με την οικονομική τάξη. Και για τους επιβάτες της πρώτης θέσης, η ζωή πράγματι σε αυτά ήταν ονειρική. Τα πολυτελή υπερατλαντικά ταξίδια έφτασαν στο ζενίθ τους, με τις βρετανικές εταιρείες Cunard και White Star Line και τη γαλλική εταιρεία Compagnie Générale Transatlantique (CGT) να είναι εκείνες που τότε κυριαρχούσαν στο νερό.
Ένα ταξίδι μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου διαρκούσε σχεδόν δύο εβδομάδες και οι ταξιδιώτες της πρώτης θέσης, συνηθισμένοι στην πολυτέλεια που παρείχαν τα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ανέμεναν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών και στη θάλασσα. Και δεν απογοητεύτηκαν.
Δεδομένων όμως των πιο πλούσιων μενού και των περιορισμένων ευκαιριών για περπάτημα, κάποια μορφή άσκησης ήταν απαραίτητη. Έτσι, οι επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού είχαν πρόσβαση όχι μόνο σε γήπεδα σκουός και τουρκικά λουτρά, αλλά και σε μια άλλη ευκολία: ένα γυμναστήριο του πλοίου.
Οι εγκαταστάσεις που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες, αφορούν την εκδοχή των εξοπλισμών το 1912 (ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου), με κάποιες να δείχνουν οικείες και για τους σύγχρονους επισκέπτες γυμναστηρίων, όπως τα στατικά ποδήλατα και τα κωπηλατικά μηχανήματα.
Το γυμναστήριο ήταν ανοιχτό για τις γυναίκες από τις 9:00 π.μ. έως το μεσημέρι και για τους άνδρες από τις 14:00 μ.μ. έως τις 18:00 μ.μ. (Τα παιδιά επιτρεπόταν να μπαίνουν μέσα μόνο μεταξύ 13:00 μ.μ. και 15:00 μ.μ.) Την εγκατάσταση διηύθυνε ο γυμναστής του Τιτανικού, Thomas McCauley, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει μέχρι τέλους στη θέση του και να βυθιστεί μαζί με το πλοίο.
*Για να εμφανιστούν οι λεζάντες στις φωτογραφίες που ακολουθούν φέρνετε το ποντίκι πάνω στην εικόνα:
*Περισσότερες σπάνιες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο rarehistoricalphotos.com