Η δωροδοκία για το συγκεκριμένο σκοπό είναι μια πράξη αγάπης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Perelman της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι οποίοι επισημαίνουν πως ότι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα όλες οι άλλες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος το πέτυχαν τα τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα παροχής κινήτρων, το καθένα αξίας περίπου 800 δολάρια για έξι μήνες, τα οποία αποτελούσαν το αντικείμενο της μελέτης.
Η δωροδοκία προσφέρει οικονομικά οφέλη τα οποία είναι στη φύση των ανθρώπων να μην τα χάνουν, αντί να στηρίζονται στη δύναμη της θέλησής τους. Η έρευνα διήρκεσε ένα χρόνο, ενώ για τις ανάγκες της, περισσότεροι από 2.500 εθελοντές από τις ΗΠΑ χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Στη μία από αυτές τις ομάδες, η ανταμοιβή για να μην καπνίζει δινόταν ατομικά στον καθένα (για την ατομική τους προσπάθεια), ενώ υπήρχε και ομαδική ανταμοιβή, για την προσπάθεια όλης της ομάδας.
Το 16% από τους συμμετέχοντες που κέρδιζε μία ατομική ή ομαδική ανταμοιβή για την εγκατάλειψη της συνήθειας, παρέμεινε χωρίς καπνό για έξι μήνες
Στις άλλες τρεις ομάδες προβλεπόταν στην αρχή της μελέτης μία ατομική κατάθεση 150 δολαρίων από το κάθε μέλος, ποσό που αυτός που θα κατάφερνε να διακόψει, θα έπαιρνε στο τέλος της προσπάθειας. Η τελευταία ομάδα ήταν η ομάδα στην οποία δόθηκαν απλώς ενημερωτικά φυλλάδια για τις βλάβες του καπνίσματος, αλλά και δωρεάν βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πιο αποτελεσματική ήταν η πρώτη ομάδα, δηλαδή αυτή που έπαιρνε χρήματα προκαταβολικά για να μην καπνίζει.
Πιο συγκεκριμένα, το 16% από τους συμμετέχοντες που κέρδιζε μία ατομική ή ομαδική ανταμοιβή για την εγκατάλειψη της συνήθειας, παρέμεινε χωρίς καπνό για έξι μήνες. Αυτοί που κατέθεταν χρήματα με σκοπό να κερδίσουν περισσότερα μετά το κόψιμο του τσιγάρου, είχαν ποσοστό επιτυχίας 10%, ενώ για όσους είχαν ως κίνητρο μόνο τη συμβουλευτική ή τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας ήταν 6%.
«Βρήκαμε ότι τα προγράμματα επιβράβευσης ήταν πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι καταθέσεις συνολικού ποσού επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει εξαρχής και ήταν περισσότερο δεσμευμένοι με την επιτυχία του στόχου τους», δήλωσε ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης δρ. Scott Halpern, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Πηγή: invitromagazine.gr