Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα-Μπλούμιγκτον, με επικεφαλής τη Μπιάνκα Μανάγκο και την επίκουρη καθηγήτρια Κέιτ Τέιλορ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent».
Οι επιστήμονες μέτρησαν το επίπεδο της ορμόνης του στρες κορτιζόλης και διαπίστωσαν ότι όσες εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 15% του προσωπικού, έχουν αυξημένο επίπεδο στρες.
Αντίθετα, όσες γυναίκες εργάζονται σε δουλειές όπου υπάρχει καλύτερη ισορροπία εργαζομένων των δύο φύλων, εμφανίζουν υγιέστερο «προφίλ» στρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες σε ανδροκρατούμενα εργασιακά περιβάλλοντα αντιμετωπίζουν συχνότερα καταστάσεις που τους προκαλούν στρες, όπως κοινωνική απομόνωση, σεξουαλική παρενόχληση, μικρή υποστήριξη από τους συναδέλφους κ.α.
Οι ερευνήτριες επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και αναδεικνύει το πρόβλημα, καθώς το αυξημένο στρες μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε διάφορα προβλήματα υγείας τα επόμενα χρόνια.