Η Φιλανδία για πέμπτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, ακολουθούμενη φέτος από τη Νορβηγία και τη Δανία, η οποία πέρασε στην πρώτη τριάδα. Αρκετά είναι και τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία βρέθηκαν πιο χαμηλά στην κατάταξη. Το Λουξεμβούργο περνάει από την 4η στη 19η θέση, το Λιχτενστάιν από την 6η στην 27η θέση και η Ανδόρα από την 5η στην 32η θέση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τη Βουλγαρία, η οποία κατέχει στην κατάταξη την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται 91η (+8 θέσεις), πίσω από το Κουβέιτ. Καλύτερα είναι τα δεδομένα για τη Γαλλία, η οποία κερδίζει μία θέση και κατατάσσεται 38η - η κατάταξη ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου εναντίον της σύνταξης της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo - διευκρινίζει η RSF. Η μη κυβερνητική οργάνωση εξακολουθεί να εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στη Γαλλία "προστατεύεται πολύ λίγο το απόρρητο των πηγών".
Πιο χαμηλά στις θέσεις της λίστας εξακολουθούν να βρίσκονται τα αφρικανικά κράτη. Το Κονγκό έπεσε 25 θέσεις (107η) και η Λιβύη 17 θέσεις (154η). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ερυθραία. Να σημειωθεί πως η κατάταξη έγινε με βάση επτά δείκτες. Το επίπεδο των καταχρήσεων, την έκταση του πλουραλισμού, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον και την αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και τις υποδομές.