Οι ερευνητές καταλήγουν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί από το πόσο «καλά» είναι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και να στραφεί στην αρτιότερη χρήση τους, σύμφωνα και με τα επιστημονικά πορίσματα, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί παγκοσμίως στον τομέα της υγείας, όπως η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, της παχυσαρκίας. Υπενθυμίζεται, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα στην Ελλάδα, καθώς τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην ΕΕ.
Πιο αποτελεσματικά κι από το νερό
Τα λάιτ αναψυκτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποβούν πιο αποτελεσματικά και από το νερό, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη η αντικατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με λάιτ από ό,τι μόνο με νερό. Στις πλείστες των περιπτώσεων, πάντως, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λάιτ αναψυκτικών στο σωματικό βάρος δεν διαφέρουν από την κατανάλωση νερού.
Μύθος ότι ανοίγουν την όρεξη
Η συγκεκριμένη μελέτη καταρρίπτει, επίσης, το μύθο που ήθελε τα λάιτ αναψυκτικά να ανοίγουν την όρεξη όσων τα προτιμούν και άρα να εξουδετερώνεται η ευεργετική επίδραση που έχουν στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Οι μετρήσεις που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πήτερ Ρότζερς σε παιδιά και ενήλικες άνδρες και γυναίκες όλων των σωματικών βαρών (αδύνατοι, υπέρβαροι, παχύσαρκοι) δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να συσχετίζει την κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών με αυξημένη όρεξη.