Η σημασία του «μέτρου» στη διατροφή
Η τήρηση του μέτρου συνιστά το «κλειδί» τονίζουν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ορίζουν ως βάση της υγιεινής διατροφής την ισορροπημένη και συνετή πρόσληψη ποικίλων θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων). Τα σάκχαρα, που ανήκουν στους υδατάνθρακες, μπορούν π.χ. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλύπτουν έως το 10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης του ανθρώπου. Πρόκειται για σύσταση λογική αν αναλογιστεί κανείς ότι η γλυκιά γεύση, που αναπτύχθηκε για να διακρίνει τις κατάλληλες προς κατανάλωση τροφές, είναι εγγενής στο είδος μας.
Ενεργειακό ισοζύγιο σε ισορροπία
Όσον αφορά τη δεύτερη σύσταση των διατροφολόγων, αυτή έχει να κάνει με τη διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου - την εξισορρόπηση, δηλαδή, μεταξύ όσων θερμίδων προσλαμβάνουμε και όσων «ξοδεύουμε» μέσω της λειτουργίας του οργανισμού ή της άσκησης. Με απλά λόγια, για να ελέγχουμε το βάρος μας θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών αφενός, και της σωματικής δραστηριότητας αφετέρου. Κι αν ξεφύγουμε λιγάκι στις γιορτές, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τις μέρες χαλάρωσης και να ασκηθούμε περισσότερο: ένας περίπατος με γοργό βήμα, μία βόλτα με το ποδήλατο ή ένα ομαδικό παιχνίδι μπορούν να εξισορροπήσουν το κάτι παραπάνω στο φαγητό των ημερών, λένε οι επιστήμονες, αρκεί να μην έχουν γίνει υπερβολές.
Γλυκαντικά, η ολιγοθερμιδική εναλλακτική
Λύση υπάρχει και για όσους θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις επιπλέον θερμίδες της εορταστικής περιόδου. Εκείνοι μπορούν να υποκαταστήσουν τα σάκχαρα των τροφών και ροφημάτων με ολιγοθερμιδικές ή και μηδενικών θερμίδων γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και η στέβια που απαντούν ευρέως σε διάφορα προϊόντα της αγοράς. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, τα γλυκαντικά υποβάλλονται πρώτα σε αυστηρούς και εκτεταμένους ελέγχους από τους κατά τόπους αρμόδιους οργανισμούς, όπως τον ΕΦΕΤ στη χώρα μας ή την Ευρωπαϊκή Aρχή για την Aσφάλεια των Tροφίμων. Η επιστημονική κοινότητα δε, έχει πιστοποιήσει ότι οι γλυκαντικές ύλες μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ακόμη και από διαβητικούς.