Η εντολή της έξωσης παραδόθηκε χτες, ενώ πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες, κάτι το οποίο κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως η πρόσφατη λειτουργία θα είναι και η τελευταία. Το ίδρυμα κηρύττει «την παγκόσμια ενότητα, την ειρήνη στον κόσμο και την πίστη στον ένα πραγματικά ζωντανό θεό» με μοναδικό εργαλείο τα λόγια και τη μουσική του Coltrane. Συμμετέχει ενεργά σε συσσίτια και πολλές άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.
Η Εκκλησία ιδρύθηκε το 1968 ως λέσχη ακροατών τζαζ του Yardbird Temple, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο του άλλου ιερού τέρατος της τζαζ, Τσάρλι Πάρκερ. Μετέπειτα δημιούργησε δεσμούς με τη χήρα του Coltrane, Alice και την Ορθόδοξη Αφρικανική Εκκλησία.
Η εκκλησία νοικιάζει τα τελευταία δέκα χρόνια έναν χώρο στη Fillmore Street, ενώ βρίσκεται στην περιοχή από το 1971. Πρόσφατα ξεκίνησε μια δημόσια καμπάνια υποστήριξης ώστε να παραμείνει στην ίδια τοποθεσία. Για να συνδράμετε οικονομικά πατήστε εδώ.
Ο John Coltrane απεικονίζεται ως άγιος σε δυο εικόνες της ορθόδοξης εκκλησίας. Οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί με την βυζαντινή τεχνοτροπία και φέρουν την χαρακτηριστική ελληνική γραφή. Στην πρώτη αγιογραφία, στον πάπυρο που κρατά ο Άγιος στο δεξί του χέρι, γράφει: «Ας τραγουδήσουμε όλα τα τραγούδια στον Θεό. Ας τον ακολουθήσουμε στον δρόμο της αρετής. Ναι, είναι αλήθεια. Ερεύνα και θα βρείς».
Στην δεύτερη αγιογραφία ο πάπυρος γράφει: «Ας τραγουδήσουμε όλα τα τραγούδια που οφείλουμε, στον Θεό και την Δόξα Του....Δόξα στον Θεό».
Ο ιδιοκτήτης του χώρου διπλασίασε το νοίκι. «Η παρούσα πολιτική κατάσταση όπου τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους συνεχίζει να καταρρακώνει τον πληθυσμό του Φίλμορ, αφήνοντας την Εκκλησία του Coltraneνα παραμένει μοναδικός ιστορικός συνεχιστής της μουσικής και της κουλτούρας της τζαζ ως μέσο για τη φώτιση», αναφέρουν συντάκτες-μέλη της εκκλησίας.
Ο King, 71 ετών, είπε μιλώντας στην SFGate: «Κάθε εβδομάδα φτάνουν στην εκκλησία άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Είναι κάτι σαν τόπος προσκυνήματος. Αν δεν καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, όπως τόσοι άλλοι στις μέρες μας, θα πρόκειται για μεγάλη τραγωδία. Πολλοί μας θεωρούν ως μία από τις τελευταίες φωνές πολιτισμού που διαθέτει ένα συγκεκριμένο βαθμό κοινωνικής συνειδητοποίησης και στρέφεται προς το μέρος των καταπιεσμένων».
Ο Τζον Γουίλιαμ Κολτρέιν (23 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χάμλετ/Νορθ Καρολάινα, 17 Ιουλίου 1967 στη Νέα Υόρκη) ήταν διάσημος αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ. Tο έργο του σημάδεψε την αφροαμερικανική μουσική παράδοση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ο Κολτρέιν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τζαζ συνθέτες και σαξοφωνίστες μαζί με τον Κόλμαν Χώκινς, τον Λέστερ Γιανγκ ή τον Σόνι Ρόλινς που επίσης καινοτόμησαν με το παίξιμό τους.
Αν και το πέρασμά του από τη μουσική σκηνή ήταν σύντομο — η προσωπική του καριέρα κράτησε μόλις επτά χρόνια — κατάφερε να αφήσει πίσω του μια πλούσια δισκογραφία, με περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις. Το παίξιμό του αρχικά χαρακτηρίστηκε νεωτερικό, και σταδιακά ξέφυγε από τα όρια του συμβατικού αυτοσχεδιασμού, διχάζοντας κοινό και κριτικούς, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της δημιουργίας και της ζωής του ξεπέρασε τα όρια και πορεύτηκε σε μια σχεδόν μοναχική πορεία θρησκευτικής έκστασης.