Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος των βιβλίων έχει παραγκωνιστεί από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και τους υπολογιστές. Η συνειδητή προσπάθεια να διαβάζουμε περισσότερο αξίζει τον κόπο. Για του λόγου το αληθές διαβάστε μερικούς λόγους για να πειστείτε.
Η προσπάθεια να διαβάζουμε περισσότερο είναι κάτι μια εμπειρία που αναμφισβήτητα αξίζει και έχει να μας προσφέρει πολλά. Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω λόγους για να πειστείτε.
1. Μια καλή λύση θα ήταν να κρατάτε λογαριασμό. Θυμηθείτε πως όταν κρατάτε μια λίστα με βιβλία που θα θέλατε να διαβάσετε, θα έχετε πάντα το κίνητρο να πάτε στο επόμενο. Προτάσεις από φίλους, λογοτεχνικά περιοδικά, δημοτικές βιβλιοθήκες και βιβλιοκριτικές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα βιβλία σας.
2. Μην αντιμετωπίζετε το διάβασμα ως αγγαρεία αλλά διαθέστε χρόνο για να εξασκήσετε το μυαλό. Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή σας και προτιμήστε το βιβλίο της αρεσκείας σας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άρτιο διάβασμα του βιβλίου, όσες κι αν είναι οι πηγές από το διαδίκτυο.
3. Θυμηθείτε πως το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να πάει και να χωρέσει παντού. Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορείτε να βρείτε χρόνο ακόμα κι όταν πηγαίνετε από το σπίτι στη δουλειά με το τρένο. Μπορεί να σας συντροφεύσει την ώρα που περιμένετε στην ουρά της δημόσιας υπηρεσίας, ή στο πάρκο μετά το τρέξιμο.
4. Δεν είστε στο σχολείο για να χρειάζεται να διαβάζετε βιβλία και τόμους με βάση μια ύλη για να περάσετε μαθήματα. Άρα επιλέξτε συγγραφείς που θα αρέσουν σε εσάς αποκλειστικά.
5. Προτιμήστε τη δανειστική βιβλιοθήκη. Η συλλογή εκεί είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσατε να είχατε στο σπίτι. Βιβλία ιστορικά, μυθιστορήματα, νουβέλες, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
Για τους αναγνώστες που τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για το βιβλίο που ανοίγουν, ολλανδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα βιβλίο με κάμερα που διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου στο εξώφυλλο.