ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φοβάστε την ελληνική εφορία; Αποκτήστε ξένη υπηκοότητα και ζήστε σαν κροίσοι!

Tweet
Share
Φοβάστε την ελληνική εφορία; Αποκτήστε ξένη υπηκοότητα και ζήστε σαν κροίσοι! artwork by Aslan Malik
Tweet
Share

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία ο προσεκτικός παρατηρητής θα αναρωτηθεί: Γιατί διάφοροι Έλληνες κροίσοι δηλώνουν ξένοι υπήκοοι με διαβατήρια από τη Βραζιλία, το Μονακό, τη Μάλτα;

Η απάντηση είναι απλή: Για φορολογικούς λόγους. Και πώς έγινα όλοι αυτοί υπήκοοι μιας άλλης χώρας, ενώ διατηρούν ταυτόχρονα την ελληνική υπηκοότητα και ζούν μόνιμα στην Ελλάδα; 

Η απάντηση είναι οτι υπάρχουν κράτη που πουλάνε τις υπηκοότητες τους σε όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. 

Έτσι και εμείς, σας ενημερώνουμε πώς μπορείτε εύκολα και φθηνά σχετικά ή λίγο ακριβότερα να αποκτήσετε ένα "βολικό" διαβατήριο. Οι χώρες που προσφέρουν το καλύτερο deal για απόκτηση υπηκοότητας είναι:

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Τα νησιά της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις έχουν το μακροβιότερο πρόγραμμα ιθαγένειας μέσω επενδύσεων (CIP) στον κόσμο, το οποίο ξεκίνησε το 1984. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την απόκτηση ιθαγένειας. Η φθηνότερη επιλογή είναι μια δωρεά 250.000 δολαρίων στο Ίδρυμα Sugar Industry Diversification του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, μια δημόσια φιλανθρωπία. Μια δεύτερη επιλογή απαιτεί τουλάχιστον 400.000 δολάρια σε επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα.Το πρόγραμμα επισήμανε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο προειδοποίησε ότι οι Ιρανοί υπήκοοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν διαβατήρια και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ή να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. (Το Σεντ Κιτς έκλεισε το πρόγραμμά του για Ιρανούς τον Δεκέμβριο του 2011).

eikosi

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εισήγαγε ένα πρόγραμμα ιθαγένειας από επενδύσεις στα τέλη του 2013, με παρόμοιες παραμέτρους με το μοντέλο του Σεντ Κιτς: 400.000 δολάρια επένδυση σε ακίνητη περιουσία ή δωρεά 200.000 δολάρια σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Σε ομιλία του ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Baldwin Spencer ανέφερε μια κοινή αιτία που όλο και περισσότερες χώρες εισάγουν προγράμματα CIP: η οικονομική επιβράδυνση και «η εικονική εξαφάνιση των παραδοσιακών πηγών χρηματοδότησης». Ανέφερε το παράδειγμα τόσο του Σεντ Κιτς όσο και των ΗΠΑ, που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν μια πράσινη κάρτα εάν επενδύσουν 500.000 δολάρια σε μια «στοχευμένη περιοχή για την απασχόληση» και να δημιουργήσουν 10 θέσεις εργασίας.

trianta

Μάλτα

Το μικροσκοπικό έθνος της Μάλτας δέχθηκε πρόσφατα πολλά πυρά, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιτρέψει σε πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήριο για μια επένδυση € 650.000 χωρίς απαίτηση παραμονής, κάτι που την καθιστά το φθηνότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει ιθαγένεια. Ο Πρωθυπουργός Joseph Muscat εκτίμησε ότι περίπου 45 άτομα θα κάνουν αίτηση το πρώτο έτος, με αποτέλεσμα έσοδα 30 εκατ. ευρώ. Μετά από πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΕ , οι αξιωματούχοι άλλαξαν τον κανονισμό, απαιτώντας από τους υποψήφιους κατόχους διαβατηρίων να διαμένουν στη Μάλτα για ένα χρόνο και αύξησαν την επένδυση σε 1,15 εκατ. ευρώ. Ο σάλος έφερε στην επιφάνεια τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τον ορισμό της ιδιότητας του πολίτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Shacher. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η πιο σημαντική και ευαίσθητη απόφαση που κάθε πολιτική κοινότητα αντιμετωπίζει: πώς να καθορίσει ποιος ανήκει, ή θα έπρεπε να ανήκει, στον κύκλο των μελών της», λέει.

main

Κύπρος

Η Κύπρος είναι το άλλο έθνος της ΕΕ που προσφέρει μια άμεση ιθαγένεια μέσω των επενδύσεων. Το κόστος του προγράμματος διολίσθησε σε 2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, εν μέρει σε μια προσπάθεια να εξευμενίσουν κυρίως τους Ρώσους επενδυτές που έχασαν χρήματα, όταν η Κύπρος αναγκάστηκε να δεχθεί το αυστηρό σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kipros

 

Βραζιλία

Όσον αφορά την υπηκοότητα στη Βραζιλία, υπήκοοι της χώρας ακόμα κι αν δεν μένουν εκεί,  μπορεί να θεωρηθούν εκείνοι που συνεργάζονται με την βραζιλιάνικη κυβέρνηση ή κάποιος που έχει γονέα από τη Βραζιλία εφόσον μεταβεί στη χώρα για να διεκπεραιώσει και το νομικό της υπόθεσης.

Εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μπορούν να ζητήσουν βραζιλιάνικη υπηκοότητα αν πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

-μόνιμη διαμονή στη χώρα
-τέσσερα χρόνια συνεχούς διαμονής στη Βραζιλία
-ικανότητα να μπορείς να μιλάς και να γράφεις στα πορτογαλικά
-ικανοποιητικός μισθός προκειμένου να ζει κάποιος αξιοπρεπώς
Για αυτούς που έχουν συγγενή από τη Βραζιλία, ο χρόνος αναγκαστικής διαμονής μειώνεται στον έναν. Το ίδιο ισχύει και για όσους μένουν σε χώρα στην οποία η βασική γλώσσα είναι η πορτογαλική. Δύο χρόνια διαμονή απαιτούνται για όσους δηλώνουν επιστήμονες ή καλλιτέχνες.

brazil

Μονακό

Αν θέλετε να αποκτήσετε υπηκοότητα για το Μονακό παρ’ όλο που δεν έχετε γεννηθεί εκεί, πρέπει να συμπληρώνετε τα παρακάτω κριτήρια.

-Να αποκηρύξετε οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα
-Να μην έχετε κάποια σχέση με εθνική υπηρεσία του εξωτερικού
-Να μένετε στο Μονακό το λιγότερο για δέκα συνεχόμενα χρόνια από τη στιγμή που έκαναν την αίτηση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman