ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι Έλληνες στην Κίνα πολύ πριν το Μάρκο Πόλο;

Tweet
Share
Tweet
Share

Εντύπωση προκαλούν νέα επιστημονικά ευρήματα που αποκαλύπτουν πως η Δύση είχε γνωρίσει από κοντά την Κίνα πάνω από 1.500 χρόνια προτού ο Ευρωπαίος εξερευνητής Μάρκο Πόλο φτάσει εκεί.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πιθανότατα η έμπνευση για τους διάσημους Πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Όπως μάλιστα συμπληρώνουν, οι ντόπιοι του 3ου αιώνα π. Χ θα μπορούσαν να έχουν εκπαιδευτεί από τους Έλληνες τεχνίτες.

Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τη θεωρία που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή πως το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα στην Κίνα ήταν το πρώτο από Ευρωπαίο.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις πως υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν από την επίσημη έναρξη του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», τόνισε ο αρχαιολόγος Li Xiuzhen, από το Μουσείο του Μαυσωλείου του αυτοκράτορα Qin Shi Huang.

kina 3

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του πρώτου αυτοκράτορα ίσως οι Δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν εκεί. Αυτό αποδεικνύεται πιθανότατα από μια ξεχωριστή μελέτη η οποία αναδεικνύει ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στη δυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας. Αγρότες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τους 8.000 πολεμιστές από τερακότα θαμμένα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, το 1974.

Ωστόσο, δεν υπήρχε παράδοση στην κατασκευή αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις στην Κίνα, προτού δημιουργηθεί ο τάφος. Τα πρώιμα αγάλματα ήταν απλά ειδώλια περίπου 20 εκατοστών σε ύψος.

Ο δρ. Xiuzhen προκειμένου να εξηγήσει τις τεράστιες αλλαγές στις ικανότητες και το στυλ, εξηγεί πως οι επιρροές προήλθαν από χώρες εκτός της Κίνας. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σώρο της ταφής, έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη», δήλωσε.

Ο καθηγητής Λούκας Νίκελ, του Πανεπιστημίου της Βιέννης από την άλλη υπογράμμισε πως τα αγάλματα ακροβατών τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του αυτοκράτορα ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Πιστεύει πως ο πρώτος αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο που πέθανε το 323 π.Χ.

«Φαντάζομαι πως ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να ήταν σε θέση να εκπαιδεύσει τους ντόπιους», είπε.

Με βάση άλλες ανακαλύψεις, το ταφικό συγκρότημα του πρώτου αυτοκράτορα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.

kina 6

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman