Οι ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. Για τα πορίσματά τους, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν 18 σημαντικές έρευνες 15 χρόνων σχετικά με τις επιπτώσεις της κρητικής διατροφής στον εγκέφαλο. Όπως διαπίστωσαν, η κρητική διατροφή συνδέεται όχι μόνο με καλύτερη μνήμη, αλλά και με βελτίωση της προσοχής.
Επίσης όσοι προτιμούν αυτό το διαιτολόγιο, επιβραδύνουν τη φθορά των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους. «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο και την Κρήτη», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Ρόι Χάρντμαν. Η κρητική διατροφή –που σήμερα τείνουμε να τη λέμε Μεσογειακή– είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα, ψάρι, κοτόπουλο και όσπρια ενώ είναι πιο φτωχή σε γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας.
Επίσης συνδυάζεται με καθημερινή άσκηση, έστω κι αν είναι ήπια. Η νηστεία είναι μέρος της και τακτικά μέσα στο χρόνο, υπάρχει αποχή από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η θετική επίδρασή της στον εγκέφαλο αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στην μείωση των εσωτερικών φλεγμονών, στην αύξηση των πολυφαινολών στο αίμα, στη σωστή τροφοδοσία του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία, στην προτίμηση των φυτικών αντί των ζωικών λιπαρών, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και στον εμπλουτισμό των μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου.
Παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την κρητική διατροφή με μικρότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Και για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη της, δεν είναι ανάγκη να είμαστε πιτσιρίκια αφού όλες οι ηλικίες επωφελούνται σημαντικά. «Συνιστώ στους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν να ακολουθούν την κρητική διατροφή, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία», λέει ο Δρ. Χάρντμαν και συστήνει σε όλους μας να τη χρησιμοποιούμε ως πρόληψη για μια καλύτερη αλλά και μακροβιότερη ζωή.