Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου δεν παράγεται από τους κόκκους των δύο δημοφιλέστερων ποικιλιών, την Arabica και την Robusta. Παράγεται από τα κόπρανα της μοσχογαλής Luwak (είδος αγριόγατας που ζει στη Ινδονησία) από την οποία έχει πάρει καιτο όνομά του, Kopi Luwak.
Για την ακρίβεια, ο Kopi luwak αποτελεί περισσότερο μια μέθοδο παρά είδος καφέ. Το μαλακό περίβλημα των κόκκων του καφέ είναι η αγαπημένη τροφή της συγκεκριμένης αγριόγατας. Τα κουκούτσια των κόκκων, αφού απβληθούν από τον οργανισμό της, συλλέγονται από τους παραγωγούς και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», η διαδικασία πέψης και τα γαστρικά υγρά της αγριόγατας, επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Η ετήσια ποσότητα καφέ που παράγεται με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά και για το λόγο αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή καθιστώντας τον συγκεκριμένο καφέ τον ακριβότερο στον κόσμο.
Η τιμή του καφέ φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή μίας κούπας Kopi Luwak, περίπου 60 ευρώ.
Η μικρή ποσότητα παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση, οδηγήσαν σε εκτεταμένη νοθεία με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που ταΐζονται εντατικά με τους καρπούς του καφεόδεντρου.
Γι' αυτό, Ιάπωνες και Ινδονήσιοι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο πιστοποίησης της μοναδικής χημικής ταυτότητας του καφέ, εγγύση της αυθεντικότητάς του.
Έτσι, όσοι θορυβήθηκαν από την έλλειψη πιστοποίησης στα κεφτεδάκια της εταιρείας IKEA, που έφερε στα πιάτα τους και άλογο εκτός από μόσχο σιτευτό, μπορούν να είναι σίγουροι πως στο φλυτζάνι τους, απολαμβάνουν μόνο κόπρανα αγριόγατας και όχι έναν σκέτο καφέ.