Η ανανεωμένη έκδοση της ιστοσελίδας Tsou Greece που διαχειρίζεται μια ομάδα νέων ανθρώπων με εμπνευστή και ιδρυτή της τον Χάρη Βεκρή, γιόρτασε τις προάλλες, παρέα με καλεσμένους δημοσιογράφους από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες, παρουσιάζοντας τiς επιτυχίες και τα μελλοντικά της σχέδια, τσουγκρίζοντας με τι άλλο, καλό ουζάκι και μεζέδες που επιμελήθηκαν οι άνθρωποι του "Συριανών Καφεποτείον" και το "Παντοπωλείο" του Κώστα Πρέκα.
Η επέτειος του Tsou.Greece γιορτάστηκε στα πλαίσια της παρουσίασης του «ΑΝΩ» που είναι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που θα διεξαχθεί στο Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου από τις 21 - 26 Αυγούστου 2017, με διοργανωτή την Καθολική Επισκοπή Σύρου. Το φεστιβάλ έχει στόχο να αναδείξει πλήρως τις ηχητικές δυνατότητες του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, το οποίο είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και να προβάλει τις δυνατότητες που έχει τόσο ως σολιστικό όργανο, όσο και ως όργανο συνοδείας άλλων μουσικών οργάνων.
Συναρμολογώντας τον Παγκόσμιο χάρτη του Ούζου, αρχικά με την αποτύπωση του συνόλου των σημείων παραγωγής του σε Ελλάδα και Κύπρο, και στη συνέχεια – μέσω της δικής σας πολύτιμης βοήθειας – με τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων πώλησης και κατανάλωσης ούζου σε όλο τον κόσμο, οι εμπνευστές τονίζουν ότι θέλουν να συμβάλουν στην προώθηση των εξαγωγών του σε υπάρχουσες, αλλά και σε νέες αγορές.
Μας δίνουν δε για το τέλος, τέσσερις εκδοχές της ονομασίας του ποτού.
Φιλόλογου
Παράφραση του αρχαιοελληνικού ρήματος«όζω» (μυρίζω).
Εξαρτημένου
«Ου ζω», χωρίς αυτό δεν ζω.
Παραδοσιακού
Τον 19ο αιώνα γίνονταν σημαντικές εξαγωγές κουκουλιών μεταξοσκώληκα από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας προς τους μεγάλους εμπόρους της Μασσαλίας. Η αποστολή των εξαιρετικής ποιότητας εμπορευμάτων γινόταν σε ξύλινα κιβώτια που εξωτερικά έφεραν την επιγραφή «USO DI MASSIGLIA» (δηλαδή ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΙΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ). Όταν κάποια μέρα ζητήθηκε στον Τούρκο προξενικό γιατρό που βρισκόταν στην περιοχή να δοκιμάσει την τοπική ρακή, εκείνος ενθουσιασμένος από την εξαιρετική της ποιότητα φώναξε: «Μωρέ αυτό είναι uso di massiglia». Η παραφθορά του τελωνειακού όρου «γιούζο», καθιερώθηκε με τον καιρό σαν ονομασία της τοπικής ρακής που περιείχε γλυκάνισο.
Ψαγμένου
Απόγονος της τουρκικής λέξης «üzüm», που σημαίνει «αφέψημα από σταφίδες».