Τα τελευταία δύο χρόνια, η τιμή του κακάο έχει εκτοξευθεί κατά 50%, ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζαχαροπλαστικής στον κόσμο προειδοποιούν για την έλλειψη της σοκολάτας από το 2020. «Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η σοκολάτα θα αποτελεί για τους περισσότερους είδος πολυτέλειας», εξηγεί ο ιδρυτής της Συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα καλλιέργειας, Alejandro Litovsky. Ο μέσος εργάτης στις καλλιέργειες κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού κερδίζει 2,07 δολάρια την ημέρα, ποσό ιδιαίτερα μικρό αν συγκριθεί με τις αντιξοότητες που καλείται να αντιμετωπίσει.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι εργάτες, που δουλεύουν για την παραγωγή της σοκολάτας δεν έχουν γευτεί ποτέ, ούτε καν μια μπάρα από σοκολάτα. Πέρσι δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά βίντεο το οποίο παρουσίαζε έναν Αφρικανό εργάτη να δαγκώνει το γλύκισμα, προκαλώντας τις εντυπώσεις. Την ίδια ώρα, η μεσαία τάξη σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία καταναλώνει καθημερινά αυτό που για άλλους θεωρείται «απαγορευμένο» είδος.
Σε άθλιες συνθήκες εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι για την παραγωγή κακάου την ώρα που στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική η σοκολάτα κερδίζει έδαφος συνεχώς
Στις συγκεκριμένες χώρες οι πωλήσεις της σοκολάτας αυξάνονται συστηματικά, παρ’ όλο που με τίποτα δεν φτάνουν τα ποσοστά κατανάλωσης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι Ελβετοί αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι λάτρεις της σοκολάτας, καταναλώνοντας περίπου 12 κιλά ο καθένας το χρόνο. Οι Άγγλοι βρίσκονται μια θέση πίσω, καταναλώνοντας 10 περίπου κιλά ο καθένας το χρόνο.
Η ραγδαία αυτή αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την υποχώρηση της προσφοράς οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Η βιομηχανία κακάο αυτή την ώρα πουλά στις παγκόσμιες αγορές γύρω στα 2.700 δολάρια τον τόνο, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Οι υπεύθυνοι του κλάδου επισημαίνουν πως ήδη έχουν λάβει μέτρα ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας στα χωράφια αλλά και για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας σε αυτά. Η Cocoa Action, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οι ένδεκα μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Mars και της Νestle, έχει βάλει στόχο την προστασία αλλά και την εκπαίδευση 300.000 εργατών από τη Δυτική Αφρική μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.