ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Γνωρίζατε πως τα μάτια μας μέσα σε μόνο επτά δευτερόλεπτα μπορούν να “καρφώσουν”  ποιος λέει ψέματα και ποιος όχι;

Μια νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει πως τα μάτια μπορούν να πουν πιο πολλά απ’ ότι τα λόγια μας…Γι’ αυτό άλλωστε όσοι έχουν χάρισμα να τα διαβάζουν πρέπει να διατηρούν οπτική επαφή με το συνομιλητή τους.

Σίγουρα θα το έχετε προσέξει κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για δουλειά. Ο ενδιαφερόμενος κοιτά τον συνεντευξιαζόμενο στα μάτια, για να διαπιστώσει αν είναι έμπιστο άτομο, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η παρατεταμένη μορφή κοιτάγματος κάποιου είναι μορφή εκφοβισμού ως προς τον άλλον. Χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που θέλουν να δείξουν στους άλλους την κυριαρχία τους.

Οι ειδικοί εξηγούν πως οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη γλώσσα του σώματος χρησιμοποιούν αυτές τις μορφές προς τους άλλους συνειδητά για να έχουν τον έλεγχο. Έτσι, μπορούμε να μάθουμε
τι αισθάνεται ο άλλος από την παρατήρηση των ματιών του.

Έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2010 αποκάλυψε πως οι ψεύτες αποτρέπουν το βλέμμα τους όταν ρωτούνται για κάτι που έκαναν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cross Cultural Psychology ενώ χρησιμοποιήθηκαν άτομα με από 75 χώρες και 43 διαφορετικές γλώσσες.

Υπήρχαν βέβαια και συγγραφείς η άποψη των οποίων ήταν πως κάποιοι αποστρέφουν το βλέμμα τους γιατί είναι ευαίσθητοι από γεννησιμιού τους. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μητέρας – βρέφους η οποία βασίζεται στην επαφή με τα μάτια, έτσι όταν μια μητέρα σπάει την αμοιβαία σχέση, τα βρέφη το συνδέουν με πιθανή αποδοκιμασία και έτσι μπορεί να εξαπατούν με το βλέμμα της αποστροφής.

Ο ερευνητής για τη γλώσσα του σώματος και ιδρυτής της Λεκτικής Ομάδας “The Nonverbal group”, Blake Eastman, επισημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα μάτια ως αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης της αλήθειας. Μια πιθανή αποστροφή τους βλέμματος μπορεί να σημαίνει ότι αυτός νιώθει ντροπή ή νιώθει άβολα ή έχει άγχος και φόβο. Όπως λέει, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη που να αποδεικνύει ότι το σπάσιμο της οπτικής επαφής με κάποιον μπορεί να σημαίνει ότι αυτός ψεύδεται.

Από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Επικοινωνιών της Decker Communications στο Σαν Φρανσίσκο, Ben Decker, ο οποίος εκπαιδεύει άτομα για συμβούλους επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι όποιος σπάει την οπτική επαφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναξιόπιστος. Αντίθετα, η διατήρηση μιας αφύσικης και ισχυρής επαφής με τα μάτια, είναι γι αυτόν “κόκκινη σημαία” για πιθανή εξαπάτηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman