-Αναπνέουμε από τη μύτη
Οι ειδικοί συνιστούν πως όταν είμαστε έξω και εκτεθειμένοι στο κρύο, καλό θα ήταν να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια λειτουργούν ως μηχανισμός θέρμανσης, καθώς φιλτράρουν και ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ζεστασιά.
-Φοράμε συνθετικό σκούφο
Ο σκούφος είναι ένα βασικό αξεσουάρ του χειμώνα ενώ πολλοί τον φορούν περισσότερο για στυλ και λιγότερο για να ζεστάνουν το κεφάλι τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα ήταν καλό να αγοράζουμε σκούφους από συνθετικά υλικά και όχι τους συνήθεις μάλλινους. Κι αυτό γιατί τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη προστασία, καθώς «παγιδεύουν» αέρα, που δρα ως ένα είδος πρόσθετης μόνωσης, και έτσι περιορίζουν καλύτερα την απώλεια θερμοκρασίας από το κεφάλι.
-Δεν βάζουμε τα χέρια στις τσέπες
Μπορεί να το κάνουμε ασυναίσθητα γιατί έτσι νιώθουμε πως ζεσταίνονται τα χέρια μας, ωστόσο κάποιες φορές το μέτρο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό. Καλύτερο θα ήταν να τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους ή να αφήνουμε τα χέρια μας να κινούνται ελεύθερα στο πλάι, γιατί έτσι οι μύες γυμνάζονται, βελτιώνεται η ροή του αίματος και κατά συνέπεια παράγεται σωματική θερμότητα.
-Τρώμε ζεστές σούπες και φασολάδα
Κι αυτό γιατί κατά τη διαδικασία της πέψης, όταν ο οργανισμός διασπά την τροφή και απορροφά τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά, παράγεται θερμότητα (θερμογένεση), η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.
Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν πως η πέψη τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηροί καρποί) και υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, δημητριακά) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει μεγαλύτερη ενέργεια για να τις μεταβολίσει και έτσι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
- Δεν πιστεύουμε πως το αλκοόλ μπορεί να μας ζεστάνει
Ξεχάστε το παλιό ρητό πως ένα ποτηράκι αλκοόλ μας ζεσταίνει όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά έχει μάλιστα και τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας και να κρυώνουμε περισσότερο.
-Πίνουμε ντεκαφεϊνέ ροφήματα
Καλό θα ήταν αν θέλουμε να πιούμε κάτι για να ζεσταθούμε, να προτιμάμε κάποιο ζεστό ρόφημα, αλλά όχι κάτι που περιέχει καφεϊνη. Η φυσική αυτή ουσία έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και να τα εμποδίζει να συστέλλονται, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χάνει θερμότητα και ως εκ τούτου να αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο.
-Κάνουμε πρωινή γυμναστική
Η άσκηση, και κυρίως η αεροβική, το πρωί πριν βγούμε από το σπίτι, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι το σώμα μας παράγει θερμότητα. Πολύ βοηθητικό είναι να κάνουμε μικρές κινήσεις όσο ακόμη είμαστε στο κρεβάτι (π.χ. να κουνάμε τα δάχτυλα των ποδιών πάνω-κάτω, να κάνουμε περιστροφικές κινήσεις με τους αστραγάλους μας, να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε τους μηρούς και τους γλουτούς).