Τα ιατρικά εμφυτεύματα μπορούν να σώσουν ζωές, διορθώνοντας ελαττώματα στην καρδιά και σε άλλα όργανα. Όμως, μέχρι σήμερα, η χρήση τους στα παιδιά δυσκολεύει από το γεγονός ότι τα σταθερού μεγέθους εμφυτεύματα δεν μπορούν να επεκταθούν, καθώς αναπτύσσεται ένα παιδί με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα παιδί που κάνει μια σωτήρια καρδιοχειρουργική επέμβαση, π.χ. για την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιας βαλβίδας, μπορεί να χρειασθεί στο μέλλον και άλλες επεμβάσεις.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και των νοσοκομείων Παίδων και Brigham & Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό και καθηγητή παιδοχειρουργικής Πέδρο ντελ Νίδο και τον αναπληρωτή καθηγητή εμβιομηχανικής Τζεφ Καρπ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «Nature Biomedical Engineering», δημιούργησαν ένα εμφύτευμα που διαχρονικά δεν έχει σταθερό μέγεθος, αλλά μεγαλώνει μαζί με το σώμα του παιδιού και τα όργανά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Τα ιατρικά εμφυτεύματα και οι εμφυτεύσιμες συσκευές σπάνια σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τα παιδιά, με αποτέλεσμα σχεδόν ποτέ να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη φυσική ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε ο Νίδο.
Το νέο εμφύτευμα, που προορίζεται για επεμβάσεις αποκατάστασης βαλβίδας καρδιάς, αποτελείται από ένα βιοδιασπώμενο πυρήνα από βιοπολυμερές υλικό και από ένα σφαιρικό περίβλημα που επιμήκυνεται με το πέρασμα του χρόνου, ανταποκρινόμενο στις πιέσεις που ασκεί ο αναπτυσσόμενος περιβάλλων ιστός.
Ήδη, η εταιρεία βιοϊατρικών συσκευών CryoLife, σε συνεργασία με τους ερευνητές, αναπτύσσει έναν σχετικό δακτύλιο βαλβίδας για παιδιά.