ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

10 αδικίες του κοινωνικού μερίσματος

Tweet
Share
Tweet
Share

Την ώρα που «τρέχουν» οι καταθέσεις αιτήσεων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, αποκαλύπτονται οι αδικίες στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την έγκριση των αιτήσεων, όσων φαινομενικά πληρούν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός μποναμάς, που δίδεται για δεύτερη συνεχή χρονιά «σκοντάφτει» σε θέματα όπως τα τεκμήρια, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία, οι φιλοξενούμενοι κάθε νοικοκυριού, αλλά και το ίδιο το μέρισμα που είχε μοιραστεί το 2016.

Παρότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών περίμενε να λάβει μέρος του μερίσματος, που υπολογίζεται πως θα δοθεί σε 1.280.000 νοικοκυριά (κυμαινόμενο από 250 έως 1.350 ευρώ), είδε τελικώς τις αιτήσεις του να απορρίπτονται κυρίως λόγω των παρακάτω 10 αδικιών.

Το τεκμαρτό εισόδημα

Η πρώτη αυτή αδικία αφορά φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, αλλά έχουν υψηλότερο τεκμαρτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 4 στους 10 φορολογουμένους στα χρόνια της κρίσης έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά τα τεκμαρτά είναι υψηλότερα, άρα χάνουν το μέρισμα.

Κοινοί λογαριασμοί

Ακόμη μία κατηγορία φορολογουμένων που αδικούνται είναι όσοι είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών. Παραδείγματος χάριν παιδιά που έχουν γίνει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους χάνουν το μέρισμα καθώς, παρότι μπορεί οι δικοί του λογαριασμοί να είναι μηδενικοί, ο κοινός τους στερεί τον μποναμά.

Οι φιλοξενούμενοι

Είναι ο παράγοντας που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, κυρίως όσον αφορά τις περιπτώσεις ατόμων που είχαν δηλωθεί φιλοξενούμενοι σε κάποιον θανόντα, τα πρόβλημα συνεχίζονται. Όσοι έχουν δηλωθεί φιλοξενούμενοι στην φορολογική δήλωση του 2016 δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση, ακόμη και αν ακόμη και εάν μετακόμισαν σε δικό τους σπίτι στο ενδιάμεσο.

Νοικοκυριά χάνουν το μέρισμα λόγω φιλοξενούμενων

Δεν χάνει μόνο ο φιλοξενούμενος το μέρισμα όμως, ισχύει και το αντίθετο σενάριο, να χάσει ένα νοικοκυριό το βοήθημα λόγω της φιλοξενίας. Τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα του 2016 και αποτελούν αιτία να απορριφθεί η αίτηση του νοικοκυριού. Ακόμη και στην περίπτωση που το ποσό δεν υπερβαίνει το όριο όμως, το νοικοκυριό χρειάζεται την συναίνεση του φιλοξενουμένου για να εγκριθεί η αίτηση.

Λάθη

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί τις ημέρες που γίνονται οι αιτήσεις σχετικά με δήλωση λάθος στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το Τaxisnet υπέβαλε κανονικά την αίτηση, ενώ έπρεπε να παρουσιάσει σφάλμα, όμως η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος χρεώνει στον «φιλοξενούμενο» το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης και χάνει το ποσό που κανονικά δικαιούται.

Προβλήματα με τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους

Οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει έξι συναπτούς μήνες ανεργίας εντός του 2017 δικαιούνται το μέρισμα, ίσως όμως δεν το λάβουν καθώς ο χρόνος ανεργίας τους δεν εμφανίζεται στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για να αλλάξει τα στοιχεία και στη συνέχεια να υποβάλλουν εκ νέου την αίτηση στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr.

Δεν συμπίπτουν τα ποσοστά κυριότητας ακινήτων

Δεν λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα όσοι έχουν λανθασμένα ποσοστά κυριότητας σε ένα ακίνητο. Οι πιο συχνές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με λάθη στη δήλωση των ποσοστών επικαρπίας και ψιλής κυριότητας, δηλαδή δεν συμπίπτουν τα ποσοστά που έχουν δηλώσει οι δύο φορολογούμενοι.

Λάθη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Αυτό είναι ακόμη ένα από τα προβλήματα που δημιούργησαν σύγχυση από τις πρώτες μέρες των αιτήσεων.  Πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που έχαναν το μέρισμα γιατί το ΑΦΜ δεν αντιστοιχούσε στο ΑΜΚΑ τους. Λύση και σε αυτό είναι η διόρθωση του λάθους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το περσινό μέρισμα

Χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ που πήραν πέρυσι το μέρισμα, χάνουν το δικαίωμα να το πάρουν και φέτος για λίγα ευρώ, καθώς το περσινό ποσό προστέθηκε στο εισόδημά τους.

Ψευδή στοιχεία

Τέλος σημαντικός παράγοντας είναι και όσοι, Έλληνες και αλλοδαποί, λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στερώντας το από άλλους που το έχουν ανάγκη πραγματικά.

Πηγή: cnn.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman