Ενώ αυτό μπορεί να δείχνει ότι μερικές φορές μπορεί να γινόμαστε λίγο τεμπέληδες, ωστόσο το να φοράμε τα παπούτσια στο σπίτι μπορεί να μας γίνει συνήθεια με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Κι αυτό γιατί εκθέτουμε το σπίτι μας σε ορδές βακτηρίων. Παλαιότερη έρευνα του δρ. Τσαρλς Γκέρμπα, μικροβιολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, απέδειξε ότι ο μέσος όρος παπουτσιών μεταφέρει 421.000 μονάδες μικροβίων στον εξωτερικό χώρο και 2.887 στον εσωτερικό.
Ο δρ. Γκέρμπα και η ομάδα του ανίχνευσαν μία ποικιλία επικίνδυνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των e-coli, κλεμπσιέλα, serratia ficaria, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες μολύνσεις. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλά περισσότερα βακτήρια από όσα φανταζόμαστε, ειδικότερα όταν περπατάμε σε πολλές, διαφορετικές επιφάνειες.
«Μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω μας και προσκολλώνται σε επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή», εξήγησε στον Independent ο καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας του Nottingham Trent University, Michael Loughlin.
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε αιτία ανησυχίας για τα βακτήρια που εξαπλώνονται από τα παπούτσια που φοράμε εντός σπιτιού, εκτός αν κατά λάθος έχουμε πατήσει ακαθαρσίες ζώων.
«Τα βακτήρια βρίσκονται στα παπούτσια μας από το δρόμο που περπατάμε, όμως καθαρίστε απαραιτήτως τα παπούτσια σας εάν έχει πατήσει ακαθαρσίες ζώων, που μπορεί να περιέχουν βλαβερά μικρόβια. Όλα είναι διαχείριση κινδύνου. Και ο κίνδυνος από τα βακτήρια στη σόλα των παπουτσιών είναι μικρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ερευνητές, το καθάρισμα των παπουτσιών με απορρυπαντικό έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα βακτήρια των ακαθαρσιών και μειώνει στο σύνολο τα βακτήρια κατά 90%.
Για αυτό, αν τα παπούτσια μας δείχνουν βρόμικα και αν ειδικότερα οι σόλες τους έχουν εκτεθεί σε ακαθαρσίες, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να καθαριστούν το συντομότερο, πριν τα φορέσουμε εντός σπιτιού.