Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία στην ιστορία του Φεστιβάλ, η οποία απαθανατίστηκε σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο όπου δεσπόζουν η Σάλμα Χάγιεκ, η Κλαούντια Καρντινάλε, η Κρίστεν Στιούαρτ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Λεά Σεϊντού και δεκάδες άλλες ηθοποιοί, όπως επίσης παραγωγοί, μοντέρ, διακοσμήτριες, υπεύθυνες διανομής ρόλων.
«Προκαλούμε τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν τους νόμους για την επίτευξη της μισθολογικής ισότητας» δήλωσε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, παίρνοντας τον λόγο στο πλευρό της Αυστραλής πρωταγωνίστριας και προέδρου της κριτικής επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ, ντυμένες και οι δύο στα μαύρα.
«Προκαλούμε τους θεσμούς μας προκειμένου να οργανώσουν ενεργά την ισότητα και τη διαφάνεια στα όργανα λήψης αποφάσεων. (…) Ζητάμε την ισότητα και την πραγματική ποικιλομορφία στα επαγγελματικά περιβάλλοντά μας» σημείωσαν μεταξύ άλλων οι δύο γυναίκες στη διακήρυξη που ανέγνωσαν πάνω στο κόκκινο χαλί, η μία στα αγγλικά, η άλλη στα γαλλικά.
«Ως γυναίκες, όλες μας αντιμετωπίζουμε τις δικές μας, μοναδικές προκλήσεις, αλλά στεκόμαστε όλες μαζί σε αυτά τα σκαλιά σήμερα ως ένα σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας και της δέσμευσής μας στην πρόοδο» τόνισαν.
Συνολικά 82 γυναίκες κατέλαβαν το κόκκινο χαλί των Καννών, όπως οι 82 ταινίες που δημιουργήθηκαν από γυναίκες και συμμετείχαν στο φεστιβάλ από την έναρξή του έως σήμερα. Ήτοι λιγότερο από το 5% στα 70 χρόνια ύπαρξής του. Στην ίδια περίοδο, 1645 ταινίες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ σκηνοθετήθηκαν από άνδρες.
«Οι γυναίκες δεν αποτελούν τη μειοψηφία στον κόσμο και εντούτοις η βιομηχανία μας λέει το αντίθετο» υπογράμμισαν Κέιτ Μπλάνσετ και Ανιές Βαρντά.
«Είναι καιρός όλοι οι δρόμοι στη βιομηχανία μας να είναι προσβάσιμοι για εμάς. Πάμε!» είπαν οι δύο γυναίκες.