ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συμβούλιο Ευρώπης: Κολαστήρια τα ψυχιατρεία στην Ελλάδα!!!

Tweet
Share
Tweet
Share

Άπλετο φως στον «σκοτεινό κόσμο» των ψυχιατρικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ρίχνει η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), μέσα από μία σειρά προκαταρκτικές παρατηρήσεις – που κατ’ αποκλειστικότητα εξασφάλισε ο penna.gr- με τις οποίες καθίσταται υπόλογη η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι παρατηρήσεις, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις, που συνθέτουν την εικόνα της «κόλασης» που ζουν οι τρόφιμοι των ψυχιατρείων στην Ελλάδα, βασίζονται στα όσα αποκόμισε η CPT κατά την 9ήμερη επίσκεψη της στα δημόσια ψυχιατρεία της χώρας, τον περασμένο Απρίλιο και η πλήρης έκθεση της Επιτροπής πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να δοθεί στις ελληνικές αρχές «εν ευθέτω χρόνω», όπως σημειώνεται.

 *Οι περισσότερες ψυχιατρικές εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε η Επιτροπή, δεν είχαν τις απαιτούμενες «θέσεις» για τους τροφίμους τους και οι βασικές υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμη και για ευάλωτους ασθενείς, δεν μπορούσαν να προσφερθούν σωστά, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου του προσωπικού.

 Κατά συνέπεια, συμπεραίνει η Επιτροπή, η λύση ήταν να δένονται οι ασθενείς, με μηχανικά μέσα, σ’ όλα σχεδόν τα ψυχιατρικά ιδρύματα.

*Και στις τρεις ψυχιατρικές μονάδες γενικών νοσοκομείων που επισκέφθηκε η CPT, τα κρεβάτια των ασθενών τοποθετούνταν τακτικά στον διάδρομο για παρατεταμένες περιόδους.

Αναφέρεται δε ως παράδειγμα ότι, στη Ψυχιατρική Μονάδα του Ευαγγελισμού, ορισμένοι ασθενείς άλλαζαν τις «πάνες» τους δημόσια και ενώπιον των άλλων.

Αυτό συνιστά μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως », λέει η Επιτροπή.

*Οι τρόφιμοι των ψυχιατρείων που έπρεπε να υποβληθούν σε ψυχιατρικές εξετάσεις, μεταφέρονταν σιδηροδέσμιοι από αστυνομικούς, παραμένοντας έτσι για πολλές ώρες.

*Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού, το οποίο  υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι επέκρινε ότι οι ασθενείς κρατούνταν  γυμνοί και  χωρίς επίβλεψη για  ώρες στα λεγόμενα "μπλε" ή προστατευτικά κελιά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ουρούν και να κάνουν τις ανάγκες τους μέσα σ’ αυτά τα κελιά.

Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις που κάνει η Επιτροπή, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών και των οικογενειών τους στα κέντρα κράτησης.

*Τα ασυνόδευτα παιδιά εξακολουθούσαν να κρατούνται υπό την επονομαζόμενη «προστατευτική επιμέλεια» για αρκετές εβδομάδες μέχρι τη μεταφορά τους σε ειδική υπηρεσία ανοικτής στέγης, η οποία οφειλόταν κυρίως στον εντελώς ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων ανοιχτών καταφυγίων.

*Το αδιαχώρητο υπήρχε στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και στον αστυνομικό σταθμό του Εβρου, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν επιεικώς απαράδεκτες. 

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, σε ενιαία κελιά, βρίσκονταν 95 αλλοδαποί με τις οικογένειες τους, ασυνόδευτοι ανήλικοι και έγκυες γυναίκες, που κρατούνταν σε ένα τετραγωνικό μέτρο ανά άτομο.

Τα κελιά ήταν υπερπλήρη, οι κρατούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να μοιράζονται τα στρώματα, οι συνθήκες διαβίωσης βρώμικες και δύσκολες ενώ, δεν υπήρχαν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, ειδικά για τα παιδιά. 

Οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις της CPT έχουν ήδη τεθεί υπόψη των ελληνικών αρχών ενώ η πλήρης έκθεση επίσκεψης της Επιτροπής θα εγκριθεί και θα διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές εν ευθέτω χρόνω.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman