Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition and Food Research, οι φυτικές ίνες που προέρχονται συγκεκριμένα από το μάνγκο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, η οποία υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περίπου το 20% των Αμερικανών.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τέξας A&M, ο συνδυασμός των φυτικών ινών του μάνγκο με τις ευεργετικές πολυφαινόλες του φρούτου εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα συγκριτικά με ίδια ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνεται μεμονωμένα, για παράδειγμα σε μορφή σκόνης.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το μάνγκο υπερέχει έναντι του συμπληρώματος φυτικών ινών χάρη στις βιοενεργές πολυφαινόλες του, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στην επαναφορά του εντερικού μικροβιώματος» αναφέρει η Σουζάν Μέρτενς-Τάλκοτ, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης των Τροφίμων του A&M. «Τα συμπληρώματα φυτικών ινών και τα καθαρτικά» συμπληρώνει «βοηθούν στην άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν όλα τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας, όπως η φλεγμονή του εντέρου».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της σχετική δοκιμής, η οποία είχε συνολική διάρκεια τέσσερις εβδομάδες, η ποσότητα μάνγκο που οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων της χρόνιας δυσκοιλιότητας έφτανε τα 300 γραμμάρια ημερησίως, η οποία αντιστοιχεί περίπου σε δύο φλιτζάνια μάνγκο.