Μια από τις ερευνητικές ομάδες της εταιρείας, που ειδικεύεται στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε έναν νέο τύπο αλγόριθμου, ο οποίος μπορεί να «προβλέψει» εάν και πότε θα πεθάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature τον περασμένο μήνα, εξηγεί πώς ο νέος αυτός αλγόριθμος χρησιμοποίησε μια τεράστια βάση δεδομένων για να υποδείξει ποιοι από τους νοσηλευόμενους δύο νοσοκομείων θα κατάφερναν να επιβιώσουν.
O αλγόριθμος κατάφερε να προβλέψει το ποσοστό θνησιμότητας με 95% επιτυχία στο ένα νοσοκομείο ενώ 93% στο δεύτερο.
«Αυτή η διαδικασία ήταν πιο ακριβής από την παραδοσιακή. Έχουμε την πεποίθηση πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ακριβείς προβλέψεις σχετικά με διάφορες ασθένειες».
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση μίας γυναίκας που έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του μαστού και της δόθηκαν 19,9% πιθανότητες να ζήσει.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από την ανάλυση 175.639 στοιχείων από το ιστορικό υγείας της.
Το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν η γυναίκα, μέσω της ειδικής ιατρικής μεθόδου EWS (Early Warning Score), έδωσε στην ασθενή πιθανότητες 9.3% για να επιβιώσει. Μέσα σε δύο εβδομάδες, η γυναίκα «έφυγε» από τη ζωή.