«Εάν ταρακουνήσετε το δέντρο πάνω από ένα λευκό πανί πριν το πετάξετε μετά τα Χριστούγεννα, θα ανακαλύψετε αρκετά μικρά έντομα» λέει ο καθηγητής Bjarte Jordal. Και σημειώνει :“Πέφτουν σε χειμερία νάρκη προτού τα δέντρα κοπούν. Κατά κανόνα εκκενώνουν τα υγρά από το σώμα τους και δημιουργούν ένα ψυχρό υγρό και είναι εντελώς αδρανή, αλλά ‘ξυπνούν’ όταν το δέντρο μπαίνει στη ζέστη του σαλονιού σας. Το όλο θέμα είναι αυτό το ερέθισμα της ζέστης. Όταν αισθάνονται τη θερμότητα και ξυπνούν από το φως, πιστεύουν ότι η ήρθε άνοιξη και ξεκινούν την διαδικασία ‘επανόδου’ στη ζωή”.
Το θέμα είναι ότι τα ζωήφια αυτά που φωλιάζουν στο δεντρο δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι και υπάρχει μια τάση να μην δίνουμε σημασία στη …λεπτομέρεια που δεν βλέπουμε.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Bergen στη Νορβηγία, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη Science Daily. Αυτά τα παράσιτα περιλαμβάνουν συνήθως αφίδες (aphids), αράχνες, ακάρεα, αδελγίδες (adelgids), σκαθάρια, μύγες και διάφορα άλλα.
Οι μικροοργανισμοί δεν θα αρχίσουν να περιφέρονται στο σαλόνι.. Καθώς δεν μπορούν να τραφούν από τα περισσότερα από τα άλλα φυτά που υπάρχουν σε ένα σπίτι, τα ζωύφια αφυδατώνονται και πεθαίνουν.
Δεν είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, αν κάποιος ανησυχεί για αλλεργικές αντιδράσεις. Ο κίνδυνος φαινομενικά είναι μικρός όμως υπάρχουν και τσιμπιούρια τα τσιμπήματα των οποίων προκαλούν ασθένειες.
.Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περίπου τρία καταγεγραμμένες αναφορές κάθε Χριστούγεννα στη Νορβηγία, για τσιμπήματα από τσιμπούρια που βρέθηκαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν στο σπίτι ζει και ένας σκύλος και ξαπλώνει κάτω από το δέντρο.
Έτσι τα τσιμπούρια ανεβαίνουν πάνω του και από εκεί, θα περάσουν στους ανθρώπους του σπιτιού, που χαϊδεύουν και φροντίζουν το κατοικίδιο.
Αλλά οι συνολικές πιθανότητες τσιμπημάτων από τσιμπούρια στον άνθρωπο είναι ελάχιστες. Τα τσιμπούρια είναι συνήθως κατάσταση ύπνου όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπαίνει στο σπίτι και πεθαίνουν μέχρι να το πετάξετε μετά τα Χριστούγεννα.