Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων Vegan προϊόντων «Trofeas Vegan», που γεννήθηκε προ τριετίας, με έδρα το Κιλκίς, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.
«Όταν πριν 40 χρόνια, εν έτει 1979, αποφάσισα να ξεκινήσω τη Vegan διατροφή, μπορεί να ήμουν και ο μοναδικός. Όχι μόνο δεν υπήρχε διαμορφωμένο ποσοστό βίγκαν καταναλωτών στην Ελλάδα, αλλά να φανταστείτε ότι ο επόμενος βίγκαν που γνώρισα ήταν το 1981 και αφορούσε σε έναν φοιτητή από την Σπάρτη» είπε χαρακτηριστικά ο Αβραάμ, προσθέτοντας: «με αποκαλούσαν τον παράξενο του χωριού και μάλιστα οι γιατροί έλεγαν ότι θα πεθάνω, δεδομένου ότι δεν έτρωγα καμία τροφή ζωικής προέλευσης».
Όμως, όπως επισήμανε ο Αβραάμ, «τον Απρίλιο 2019 κλείνω 40 χρόνια υγιέστατος, έχουν να λένε οι γιατροί για τους εφηβικούς δείκτες εξετάσεων μου». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι η «Ελλάδα είναι η πέμπτη κρεατοφαγική χώρα στον πλανήτη και η πρώτη στον Δυτικό κόσμο με 104 κιλά/κατά κεφαλήν κατανάλωσης ετησίως».
Επισημαίνοντας ότι ο βιγκανισμός είναι «ένα κίνημα μεν, αλλά και μια στάση ζωής, στην οποία όχι μόνο απέχεις διατροφικά από οτιδήποτε εμπεριέχει ύλες ζωικής προέλευσης, αλλά και δεν τα φοράς, είσαι ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση και χρήση των ζώων», ο Αβραάμ δηλώνει ικανοποιημένος με την αύξηση των vegans στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8% του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegans υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 εκατ. ωστόσο το γεγονός ότι ο βιγκανισμός ακολουθείται από νεαρά άτομα, με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας».
Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «θετικά προς την κατεύθυνση αύξησης των ποσοστών vegan καταναλωτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, λειτουργεί και η τοποθέτηση των γιατρών, που πλέον λένε ανοιχτά ότι ο βιγκανισμός αφορά σε μια πιο υγιεινή διατροφή». ‘Αλλωστε, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φυτοφαγικός, και οτιδήποτε ζωικό μπαίνει στον οργανισμό, αυτός το αντιμετωπίζει σαν εισβολέα».
Μεταξύ άλλων, ο Αβραάμ επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εκτιμήσεις στατιστικής αποτύπωσης της αγοράς vegan σε οικονομικό επίπεδο, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αφού συνεχώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ολοένα και περισσότερες vegan παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις. Πλέον στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη και συνεχώς αυξανομένη γκάμα vegan προϊόντων σε κατηγορίες όπως, γάλατα, τυροκομικά και κατεψυγμένα».