Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ο καταξιωμένος Γερμανός μουσικοσυνθέτης Nils Frahmανεβαίνει στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της περιοδείας του, η οποία έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, για μία μοναδική συναυλία που θα αποτελέσει ξεχωριστή εμπειρία για όσους θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν. Ένα live υψηλού κύρους και αισθητικής, μουσικής δεξιοτεχνίας και μία σπάνια σύντηξηκλασικών και ηλεκτρονικών ρυθμών από synths, drum machines και πιάνο τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής.
Γεννημένος στο Αμβούργο της Γερμανίας και με έδρα το Βερολίνο, ο Nils Frahm έχει καταφέρει να καθιερωθεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο περιζήτητους εφευρέτες ήχου στην σύγχρονη σκηνή. Η ασυνήθιστη, πρωτοποριακή προσέγγιση και τακτική απέναντι στη μουσική, οι δυνατότητες αυτοσχεδιασμού, η αξεπέραστη τεχνική του καθώς και η συναισθηματική έκφραση, η μουσική ποικιλία και η ζωντάνια που προσδίδει μέσα από τις τεράστιες σκηνικές εμφανίσεις του, τον καθιστούν σε έναν χαρισματικό καλλιτέχνη με υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες τον οποίο το κοινό του τον αποθεώνει σε κάθε του παράσταση. Έχει κατακτήσει την κορυφή τόσο για τον αυτοέλεγχο, την συνέπεια, το ήθος και την πειθαρχία που αντιμετωπίζει το έργο του, όσο και για την ευαισθησία, το πάθος και τον έντονα προσωπικό καλλιτεχνικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
Ο πολυπράγμων παραγωγός εμφανίστηκε στην δισκογραφία το 2009 με την κυκλοφορία του “Wintermusik” και “The Bells”. Στην συνέχεια το 2010, ακολουθεί το “7fingers” σε συνεργασία με την εξαιρετική, κλασικά εκπαιδευμένη συνθέτρια Anne Müller ενώ τον επόμενο χρόνο η Erased Tapes κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του “Felt”. Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του ήχου του Nils και αποτελεί την περαιτέρω εξέλιξη του πειραματικού Unter/Über. Μετέπειτα, ακολούθησε το σόλο EP “Juno” και “Wonders” αντίστοιχα, ένα άλμπουμ του Oliveray σε συνεργασία με τονPeter Broderick. Το 2012, και ενώ αναρρώνει από ένα σοβαρό τραυματισμό που έχει στον αντίχειρα, ο Nils ηχογραφεί το άλμπουμ “Works”, το οποίο δωρίζει στους οπαδούς του την ημέρα των γενεθλίων του. Παράλληλα, η δισκογραφική εταιρεία Erased Tapes κυκλοφορεί το “Juno Reworked” με την παρουσία διαφόρων remixes από τους Luke Abbott & Clark.
Το 2013 ο Nils επιστρέφει και συνεχίζει την σταθερή του πορεία με την νέα του δισκογραφική δουλειά “Spaces”, όπου έλαβε μεγάλη κριτική αναγνώριση, και αποτελεί μία καλλιτεχνική αλλά και προσωπική αγάπη του Nils για τον πειραματισμό και την καινοτομία. Το “Spaces” ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο χρόνων και είναι ένα live άλμπουμ από διαφορετικές ηχογραφήσεις ανά τον κόσμο. Τον ίδιο χρόνο, εκδίδει το πρώτο του μουσικό βιβλίο με τίτλο “Sheets Eins” δημοσιεύοντας την μουσική σε κομμάτια όπως “Ambre”, “Said” και “Done”.
To 2015 o Nils αποφασίζει να ιδρύσει, σε συνεργασία με φίλους του, το “Piano Day”, ένα ετήσιο παγκόσμιο πρότζεκτ το οποίο είναι αφιερωμένο στο πιάνο. Περιλαμβάνει διάφορες καινοτόμες δράσεις, ιδέες και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες πιανίστες, μαθητές, ακροατές και διάφοροι φορείς δραστηριοποιούνται και συνεισφέρουν με σκοπό να προάγουν το πιάνο. Το πρώτο έργο που αποκάλυψε η ομάδα του “Piano Day” ήταν η κατασκευή του υψηλότερου πιάνου στον κόσμο, το Klavins 450. Ήταν βασισμένο στην ελαφρώς μικρότερη έκδοση του κατασκευαστή David Klavins όπου ο Nils συνέθεσε οκτώ αυτοσχέδια μοτίβα πιάνου και αποτέλεσαν την βάση του άλμπουμ “Solo”.
Η ανοδική πορεία του δεν σταματά και την ίδια χρονιά αναλαμβάνει με μεγάλη επιτυχία την σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής για την ταινία “Victoria” του Sebastian Schipper. Το soundtrack ήταν εξαιρετικά δημοφιλές με αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο German Film Award στην κατηγορία “Best Soundtrack”.
Τον Οκτώβριο του 2015, ο Νils γιόρτασε την πολυετή μουσική του συνεργασία με τον καταξιωμένο Ισλανδό παραγωγό Ólafur Arnalds ανακοινώνοντας την κυκλοφορία του “Collaborative Works”, το οποίο περιλαμβάνει τρεις προηγούμενες EP κυκλοφορίες όπως το “Stare”, “Loon”, “Life Story Love and Glory” και “Trance Frendz”.
Από τη μουσική επένδυση της μικρού μήκους ταινίας “Ellis” του JR σε συνεργασία με τον Woodkid, την διοργάνωση του Weekend Festival στο Barbican Centre του Λονδίνου μέχρι την δημοσίευση του δεύτερου μουσικού βιβλίου του “Sheets Zwei”, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Nils Frahm έχει καταφέρει να επιδείξει την μοναδική του ικανότητα να εξελίσσει και να πειραματίζεται με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης κλασικής σύνθεσης.