Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ακολουθώντας μια διαδρομή από την Καλαμάτα ως την Κομοτηνή και από το Ηράκλειο ως τη Φλώρινα, ο Νίκος Βατόπουλος επιχειρεί, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες του, μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα καθώς το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζει στην ατμόσφαιρα είκοσι τεσσάρων πόλεων, σε κτίρια και σε διαδρομές.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» (αίθουσα τέχνης «ena») και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα και το 2019 το «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (εκδόσεις Μεταίχμιο).
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/nikos-vatopoulos-opou-kai-na-taxidepsw-ekd.html
2. Παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος της διηγηματογράφου και θεατρικής συγγραφέως Έλενας Πέγκα, «Αθήνα-Δελχί-Αθήνα», από τις εκδόσεις Άγρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 20:30 ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλεξάνδρα Κ* (συγγραφέας), Ορέστης Ανδρεαδάκης (κριτικός κινηματογράφου-καλλ. διευθ. του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Μασσαβέτας (συγγραφέας-δημοσιογράφος)
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στο ΑΘΗΝΑ – ΔΕΛΧΙ – ΑΘΗΝΑ, η αφήγηση ακολουθεί τρία πρόσωπα που κάνουν μαζί ένα σύντομο ταξίδι στη βόρεια Ινδία, ξεκινώντας από την Αθήνα και επιστρέφοντας σε αυτή. Ταυτόχρονα όμως συμβαίνει και ένα παράλληλο, διπλό ταξίδι, στη ζωή της κεντρικής αφηγήτριας, της Ελληνίδας που ταξιδεύει. Πρόσωπα, εικόνες και μέρη που συναντά θέτουν ερωτήματα γύρω από την ταυτότητά της, τη σχέση της με τη Δύση και την Ανατολή. Είναι το παρελθόν της προσωπικό ή συλλογικό; Τί προσέχει καθώς ταξιδεύει, όποιος και αν είναι ο λόγος της μετακίνησής της ; Ποιά πράγματα αναγνωρίζει ως οικεία ; Φέρει το σπίτι της και το παρελθόν μαζί της ; Της έδωσε το ταξίδι την αίσθηση ελευθερίας που αναζητά ; Με αισθησιασμό και πυκνότητα, με στιγμές που ο λόγος εκτινάσσεται, η συγγραφέας μας συστήνει έναν κόσμο ρευστό αλλά και ανθεκτικό, γεμάτο ανθρώπους που μετακινούνται σε μια γεωγραφία που φαντασιακά ολοένα διευρύνεται. Το γράψιμο του βιβλίου ξεκίνησε αμέσως έπειτα από ένα ταξίδι στην Ινδία. Το ταξίδι κράτησε δέκα μέρες, αλλά ήταν τόσο αποκαλυπτικό για τη συγγραφέα που εκείνη παρέμεινε σε αυτό, γράφοντας για τις επόμενες χίλιες μέρες.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/eleni-pegka-athina-delhi-athina-ekd.html
2. Masterclass από τον σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν. Την αμέσως επόμενη μέρα από την προβολή της ταινίας του, “It Must Be Heaven”, ο σκηνοθέτης παραδίδει σεμινάριο εξειδίκευσης. Η ταινία “It Must Be Heaven” διακρίθηκε τον περασμένο Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI και θα σηματοδοτήσει την έναρξη του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 12:00 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
Λίγα λόγια για το Πανόραμα και τον Ελία Σουλεϊμάν
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21), ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης που ζει μόνιμα στο Παρίσι, φίλος του Φεστιβάλ από το παρελθόν, θα επισκεφθεί την πόλη μας για να παραβρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας (έναρξη: 20.30), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη SEVEN FILMS, και να απαντήσει, μετά τη λήξη της προβολής, στις ερωτήσεις του κοινού.
Λίγα λόγια για τον Ελία Σουλεϊμάν:
Γεννημένος το 1960 στη Ναζαρέτ, ο Ελία Σουλεϊμάν έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1981 μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, σκηνοθέτησε τις δυο πρώτες (και πολυβραβευμένες) μικρού μήκους ταινίες του, “Introduction To The End Of An argument” και “Homage By Assassination”. Το 1994, εγκαθίσταται στην Ιερουσαλήμ, όπου του ανατίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αποστολή να δημιουργήσει ένα τμήμα σπουδών Κινηματογράφου & Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Birzeit. Δοκίμια και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Αραβικά και Γαλλικά.Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, «To Χρονικό Μιας Εξαφάνισης» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ της Βενετίας (1996). Η επόμενη ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση», κέρδισε το 2002 το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε «Ο Χρόνος Που Απομένει», που προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του “It Must Be Heaven”, διακρίθηκε, το 2019 ξανά στις Κάννες, με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/masterclass-me-ton-elia-suleiman-320-panorama-evrwpaikou-kinimatografou-ekd.html