Σύντομα η ανάρτηση του Νικόλα Γουδή έγινε viral, καθώς κοινοποιήθηκε πάνω από 550 φορές, ενώ το θέμα ανέδειξαν στη συνέχεια κι άλλοι πολίτες, όπως και οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για χώρο του Δημοτικού Ελαφοκομείου. Τα ζώα που είχαν επιβιώσει ήταν φανερά υποσιτισμένα, οι ταΐστρες τους ήταν άδειες, στις γούρνες υπήρχε πράσινη μούχλα, ενώ εντοπίστηκαν μέσα ακόμη και οστά.
Εξίσου τραγικές ήταν οι συνθήκες διαβίωσης για τα ελάφια και παλιότερα, καθώς μετά τη νεότερη καταγγελία δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες πάλι με νεκρά κι εγκαταλελειμμένα ζώα από το 2022.
Για Νταχάου Ελαφιών έκανε λόγο η Νατάσα Μπομπολάκη από τη Νέμεσις - Πανελλαδική Ομοσπονδία για τα ζώα, καλώντας να σταματήσει το διαρκές έγκλημα κατά των Ζώων και της Φύσης.
Οι εικόνες του δημοτικού ελαφοκομείου μας προϊδεάζουν σύμφωνα με τη κ. Μπομπολάκη για την κατάσταση που θα επικρατεί στα 5 πάρκα ελαφιών που θέλει να δημιουργήσει στο προσεχές μέλλον η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια (ΥΠΕΝ) στο νησί.
Ένα από τους βασικούς λόγους υλοποίησης του έργου είναι η προστασία των καλλιεργειών, καθώς υπάρχουν εδώ και καιρό έντονες διαμαρτυρίες από μερίδα των αγροτών. Πριν ένα μήνα (20.01.2024) το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Α είχε εγκρίνει μάλιστα το αίτημά τους για μείωση του πληθυσμού.
«Τους προτείνουμε για μια ακόμη φορά, αντί να δώσουν τα εκατομμύρια για τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις των 5 "πάρκων", να τα δώσουν στους αγρότες να περιφράξουν τις περιουσίες τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε η κ. Μπομπολάκη.
Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Δημήτρη Μπακαλούδη, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχετική έρευνα ως μέλος της ειδικής επιτροπής του Δήμου, μέσα στην ίδια περιοχή μαζί με τα πλατώνια (το είδος του ελαφιού στη Ρόδο) βόσκουν αποδεδειγμένα και 40.000 πρόβατα ενώ τα ελάφια πριν τις φωτιές υπολογίζονταν σε 15.000.
Με βάση αυτό το δεδομένο ο Δ. Μπακαλούδης μαζί με τον αναπληρωτή Καθηγητή Βιοποικιλότητας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Τριάντη έθεσαν από κοινού ένα ρητορικό ερώτημα στον υπουργό του ΥΠΕΝ: «Ποια ζώα αριθμητικά κάνουν τη μεγαλύτερη "ζημιά" τα 40.000 ή τα 15.000;».
Για την εντελώς αντίθετη εικόνα που επικρατεί στα καμένα μέρη χάρη στους εθελοντές μίλησε η Γιούλα Διμέλη πρόεδρος της φιλοζωικής Ρόδου.
«Με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών φροντίζουμε και ταΐζουμε τα ελάφια κάθε εβδομάδα, από τον Ιούλιο του 2023 έως, στο καμένο δάσος.
- Μόνοι μας καθαρίζουμε το δάσος από τα άπειρα σκουπίδια.
- Μόνοι μας βρήκαμε αμάξια και τρόπο να κουβαλάμε Κουβάδες και βυτία για να αφήνουμε νερό όλο το καλοκαίρι. Οι οποίοι Κουβάδες/βυτία μαζεύτηκαν με τα πρωτοβρόχια!
- Μόνοι μας φορτώνουμε 1500 κιλά χόρτο σε κάθε σίτιση.
- Μόνοι μας πληρώνουμε βενζίνες και πετρέλαια για να αφήνουμε τροφή σε όλο το καμένο δάσος.
Όλη αυτή η δράση λοιπόν, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει ενισχυθεί οικονομικά μόνο από συμπολίτες μας, από ροδίτικες επιχειρήσεις καθώς και συλλόγους εσωτερικού και εξωτερικού και πάντα με διαφάνεια!
Στον Δήμο Ρόδου λοιπόν, δεν έχουν την ευθιξία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογεί; Βολεύει να ρίχνουν τις ευθύνες, η τωρινή δημοτική αρχή στην προηγούμενη... και στο μεσοδιάστημα να πεθαίνουν τα ζώα...».
Παρέμβαση από την Εισαγγελέα
Η καταιγίδα αντιδράσεων που ακολούθησε την ανάρτηση του Νικόλα Γουδή, οδήγησε στην παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ελαφιών και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό.
Οι υπεύθυνοι του ελαφοκομείου ισχυρίζονται ότι τα ζώα αλληλοσκοτώθηκαν επειδή ήταν περίοδος ζευγαρώματος, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι έχουν διενεργηθεί οι νεκροψίες, ενώ το επιχείρημα δεν μπορεί να ευσταθεί για τα μικρά σε ηλικία ελάφια και τα νεογνά.
Μας γελούν τα μάτια μας, λέει η κτηνίατρος του Δήμου
Μια άλλη πραγματικότητα περιγράφει η υπεύθυνη Κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη. Απαντώντας σε σχόλιο στο Facebook τόνισε ότι τα ελάφια στο Δημοτικό ελαφοκομείο πάντα έχουν άπλετη και άριστης ποιότητας τροφή, όπως και πολύ τρεχούμενο νερό. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίζει παραβατικά άτομα τους ανθρώπους που κατέγραψαν τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν στο ελαφοκομείο.
Οι ισχυρισμοί της κ. Βελώνη δεν θα μπορούσαν να σταθούν αρκετοί ώστε να μην υπάρξει παρέμβαση από τον Δήμο. Μετά από αυτοψία στον χώρο ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Κώστας Θωμάς αποφάσισε να διατάξειΈνορκη Διοικητική Εξέταση για την τραγική κατάσταση στο Ροδίνι.
«Η εικόνα στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας περί μη προβλήματος σίτισης δεν απαλλάσσουν κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών.
Δόθηκε δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εντολή να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών.