Και αυτό για την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών (Asset Quality Review - AQR) και άπαντες περιμένουν το «πόρισμα» για τον πρώτο λογαριασμό καθώς θα καταστεί – επιτέλους – σαφές εάν το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι διαχειρίσιμο ή όχι για τις συστιμικές τράπεζες και τους μετόχους τους.Χθες πάντως υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επιβεβαίωναν τις πληροφορίες που ήθελαν τον SSM να απορρίπτει τα σχέδια που κατέθεσαν ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA, EUROBANK και ΠΕΡΑΙΩΣ για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Οι ίδιες πηγές μάλιστα διευκρίνιζαν ότι αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι ο SSM, δυστυχώς, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών με βάση τους δικούς του δείκτες αναφοράς, που είναι σαφώς σκληρότεροι, και αυξάνουν τον τελικό «λογαριασμό».
Γρίφος οι κεφαλαιακές ανάγκες
Σε ότι αφορά τώρα στο τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, παρά την κοινή πλέον πεποίθηση ότι ο λογαριασμός αυξάνεται ανησυχητικά, μεγάλο είναι ωστόσο το εύρος των εκτιμήσεων μεταξύ των αναλυτών.
Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν το ύψος των επιπλέον προβλέψεων που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια να φθάνει τα 7 δισ. ευρώ ενώ άλλα 5-6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι οι πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη και των προβληματικών δανείων προς τα νοικοκυριά.
Έτσι ο πρώτος λογαριασμός του AQR, αναμένεται να προσεγγίσει τα 13 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 5-7 δισ. ευρώ, ακόμα και αν οι ανάγκες για πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφές εκτιναχθούν στα 13 δισ. ευρώ και αυτό γιατί όπως τονίζεται χαρακτηριστικά με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του α' τριμήνου οι τέσσερις τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό πλεόνασμα 6-8 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν τα stress test
Ωστόσο σημειώνεται ότι στον λογαριασμό του AQR θα πρέπει να προστεθεί και το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα προκύψει με το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι, με βάση τις παραδοχές για την εξέλιξη του ΑΕΠ του βασικού σεναρίου, το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από το stress test θα είναι μικρό και δεν θα αλλάξει σημαντικά την τελική εικόνα.
Σε ότι αφορά τώρα την διαδικασία μετά το AQR θα ξεκινήσει το stress test, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και με βάση τα αποτελέσματά του θα προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι το εύρος των τελικών κεφαλαιακών αναγκών εκτείνεται μεταξύ 10 και 17 δις. ευρώ περίπου.
Το stress test θα έχει δύο τμήματα. Το πρώτο θα είναι το βασικό σενάριο, και με τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ (εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων κ.ά.) θα υπολογιστούν η κερδοφορία των τραπεζών και οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την τριετία 2015-2017.
Το δεύτερο θα είναι το δυσμενές σενάριο, όπου με πιο αυστηρές μακροοικονομικές παραδοχές θα προσδιοριστούν η κερδοφορία και οι προβλέψεις.
Αφού ολοκληρωθεί η άσκηση, η ΕΚΤ θα προσθέσει τον λογαριασμό του AQR και του stress test και θα προσδιορίσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζες με ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
Μέχρι στιγμή οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει τελικά στις τράπεζες να αναζητήσουν ιδιωτική συμμετοχή για το ποσό που θα προκύψει από το AQR και το βασικού σεναρίου, ενώ θα δεχθεί τη χρήση εναλλακτικών χρηματοοικονομικών εργαλείων (όπως τα Coco’s) για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Οι τράπεζες διατηρούν ελπίδες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα προσδιοριστούν από το βασικό σενάριο θα είναι τέτοιες που θα αφήνουν περιθώρια για να αναζητηθεί ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Πηγή: reporter.gr