Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση των δανειστών για μείωση των κρατικών δαπανών για συντάξεις, προτείνει:
- τη μεσοσταθμική μείωση 6% των "υψηλών" επικουρικών συντάξεων και τη διαμόρφωση μιας κατώτατης επικουρικής στα 173 ευρώ. Έτσι θα εξοικονομηθούν έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
- την περικοπή των 380.000 μερισμάτων που παίρνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά 30-40%. Από το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
- τη μείωση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας τους κατά 8%. Στην περίπτωση αυτή η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση των εργοδoτικών εισφορών κατά 0,5 %-1%, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως
Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον της "τρύπας" των 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προτείνει να συσταθεί ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης όπου θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και ένα υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, θα παραδώσει στο υπουργείο πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που προβλέπει:
- μεταβατική περίοδο 3-5 χρόνια για την ενοποίηση των κανονισμό των συνταξιοδοτικών παροχών . Να καθοριστούν τα επιπρόσθετα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν κατά τη μεταβατική περίοδο για την εξισορρόπηση εσόδων από εισφορές με τις δαπάνες παροχών συντάξεων και σχέδιο για την εξόφληση των πρόσθετων δαπανών εντός 15-20 ετών .
- να παρέχεται η δυνατότητα στους νέους αυταπασχολούμενους να ασφαλίζονται είτε στο κλάδο μισθωτών είτε στον κλάδο αυταπασχολούμενων η και σε επαγγελματικά ταμεία ( το μοντέλο εφαρμόζεται στην Γερμανία).
- υιοθέτηση βιώσιμης λύσης για την αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σήμερα ανέρχονται σε 20 δις ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο αυτά τα ποσά σε ποσοστό 30%-40% να οδηγούνται για την αποπληρωμή της πρόσθετης δανειακής ενίσχυσης προς τα ταμεία κατά τη φάση της μετάβασης στο νέο σύστημα.
Πηγή: reporter.gr