Παρότι τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ενέκριναν ομόφωνα την Τετάρτη το σχέδιο Κατρούγκαλου, όπως παρουσιάστηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο (που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες), το λεπτομερές σχέδιο και το ύψος των περικοπών παραμένουν αδιευκρίνιστα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, περιμένουν το πλήρες σχέδιο για να πάρουν θέση.
«Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει» είπαν ήδη τα συνδικάτα που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στο προϋπολογισμό και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην εισαγωγή ενός νέου θεσμού, αυτού της Εθνικής Σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. Αυτή θα κυμαίνεται γύρω στα 384 ευρώ και πάνω σε αυτήν θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.
Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ κατέληξε στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο ακόμα και για ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.
1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.
2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
- Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
- Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.
Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:
- Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
- Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.
Πηγή: reporter.gr