Η έκθεση της ΕΚΤ φέρνει στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμερανγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η διαπραγμάτευση
Δεδομένο θεωρείται το γεγονός ότι όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει τα μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαίοι για περικοπές αντί αυξήσεις φόρων, το κουαρτέτο των Θεσμών θα αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα γίνει μόνο αν η πρόταση της κυβέρνησης είναι αυτή η οποία ζητούν οι δανειστές.
Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, που επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.
Το χειρότερο όμως είναι πως συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις δόσεις και μόνον, κάτι που δείχνει ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες» αφού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο».
Η σκληρή παραδοχή του Τσακαλώτου
«Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και κάνοντας λόγο για «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους Θεσμούς.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι «βλέπει» κλείσιμο της αξιολόγησης περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
«Οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε. Δέχονται τις προθέσεις μας, αλλά λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως αναμένει την επιστροφή των Θεσμών «την άλλη εβδομάδα, κάποια στιγμή».
«Από τότε που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες προθεσμία για να κλείσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.
Πηγή: reporter.gr