Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να επισημάνει ότι η τακτική των δανειστών απειλεί την πορεία του προγράμματος, καθώς και τους κινδύνους από μια μακρά διαπραγμάτευση, ενώ θα τους καλέσει να «ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Το ίδιο διεμήνυσε και την περασμένη Πέμπτη από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τους θεσμούς ότι ένώ έχουν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση, δεν έχουν ακόμα καταθέσει καμία δική τους έγγραφη πρόταση.
Με το σενάριο αυτό, μιας διαπραγμάτευσης δηλαδή που θα διαρκέσει μήνες, να πλησιάζει όλο και περισσότερο, το αδιέξοδο είναι φανερό και ίσως είναι αυτό που οδήγησε χθες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να υποστηρίζει τηνπερικοπή των συντάξεων.
«Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή καθυστέρηση στην αξιολόγηση.
Εν τω μεταξύ, το ασφαλιστικό δεν είναι το μόνο φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης, καθώς διαφωνίες υπάρχουν και στο ζήτημα της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης εισοδήματος, αλλά και όσον αφορά στη δημοσιονομική απόδοση που έχουν μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά, όπως, για παράδειγμα, το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ή ακόμα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Τα ζητήματα αυτά συνδέονται όλα με το δημοσιονομικό κενό του 2016, καθώς και με το κενό των επομένων ετών ώστε το 2018 να καταλήξει ο λογαριασμός του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, οι δανειστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θέτουν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Στο πλαίσιο αυτού του «εκρηκτικού» σκηνικού, αναμένεται το Eurogroup να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι.
Πηγή: reporter.gr