Η Αθήνα εξασφάλισε ρητή δέσμευση των Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ότι το status quo θα παραμείνει αμετάβλητο στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για επιτάχυνση της πρώτης αξιολόγησης η οποία όμως, παραμένει μετέωρη για όσο καιρό η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Ο κ. Τσίπρας προσγειώθηκε στη σκληρή εσωτερική πραγματικότητα που παραμένει εγκλωβισμένη στα αγροτικά μπλόκα, το μέτωπο του Ασφαλιστικού και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου αποτυπώνουν κλίμα διάχυτης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία, μεταφέρεται στις τάξεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και πυροδοτεί ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας. Σενάρια ανασχηματισμού διατρέχουν την πολιτική αγορά, αλλά, το πρωθυπουργικό γραφείο σπεύδει να τα αναχαιτίσει, εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση προέχει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Φυγή, αλλά, προς τα πού;
Η «υπόθεση Σγουρίδη», όπως ομολογείται στους κυβερνητικούς κύκλους, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς βουλευτές και στελέχη (ενδεικτικά, Π. Κουρουμπλής, Θ. Παραστατίδης και ο πρωθυπουργικός εξάδελφος Γ. Τσίπρας τις τελευταίες ώρες) παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδότησε σε υποσχέσεις από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Το επιχείρημα που επιστρατεύεται, σύμφωνα με το οποίο στις κάλπες του Σεπτεμβρίου οι πολίτες ενέκριναν τη συμφωνία με τους δανειστές, ακυρώνεται αυτόχρημα, από τους ίδιους τους υπουργούς, οι οποίοι, όπως παρατηρούν αιχμηρά στο Περιστύλιο της Βουλής αρνούνται να την εφαρμόσουν, ή τουλάχιστον, υποκύπτοντας στις συνήθειες της πολιτικής αμφιθυμίας, το κάνουν κατά δήλωσή τους «με βαριά καρδιά».
Στις συνθήκες αυτές, το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται όλο και συχνότερα, αμήχανο μπροστά στις επείγουσες προκλήσεις για την ανάταξη της Οικονομίας, η οποία ασφυκτιά αλλά και στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος που συνιστά θρυαλλίδα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Μπροστά στον ασφυκτικό κλοιό της λαϊκής δυσαρέσκειας και των επίμονων αξιώσεων των δανειστών οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συνομολόγησε, το Μαξίμου επιχειρεί την ανάκτηση μέρους του πολιτικού κεφαλαίου που έχει χαθεί, επαναφέροντας στη Βουλή, αν και αισθητά ψαλιδισμένο, το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα».
Σύγκρουση στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σε μια συζήτηση στην οποία θα τεθούν όλα τα θέματα: από τις επίμαχες δηλώσεις Σγουρίδη, ότι ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους αγρότες, μέχρι την «δυσμενή αναβάθμιση» του επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ. Σφακιανάκη, η οποία εξέθεσε κατά γενική ομολογία τους εμπνευστές της.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, επικεντρώνεται στη συνάντηση που καθορίστηκε να έχει τη Δευτέρα με εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να ανοίξουν τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους που προκαλούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην Οικονομία.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει κλιμακούμενο συντελεστή εισφοράς από 10% για το 2017 μέχρι 20% το 20121.
Στο μείζον επίσης θέμα της αξιολόγησης, το Μαξίμου έχοντάς το αποσυνδέσει από την προσφυγική κρίση, δεν έχει «πείσει» αν η κίνησή του να προτάξει τον πολιτικό χαρακτήρα στην διαπραγμάτευση είναι και πάλι ένα απονενοημένο διάβημα, ή έχει την επίνευση του Βερολίνου.
Στην πολιτική αγορά, δεν είναι λίγοι, όσοι επισημαίνουν ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη η κυρία Μέρκελ, διαμήνυσε προειδοποιητικά στην Αθήνα να αποφύγει πιθανές εμπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάληψη όσων ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι.
Πηγή: reporter.gr