Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνεν Φάϊμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ομόλογοί του της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Κροατίας.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η τρέχουσα συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των ροών των Δυτικών Βαλκανίων αποφεύγοντας ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνωστισμό προσφύγων και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που επηρεάζονται.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για την προφορική συμφωνία ανέλαβε να ενημερώσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Δίκαιη συμφωνία για Τουσκ και Γιούνκερ
Μετά από έναν διήμερο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ έκαναν λόγο για ένα κείμενο συμφωνίας με τη Βρετανία, που «αποτελεί δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση», με «προτεινόμενες λύσεις για όλα».
«Δείξαμε ενότητα. Θυσιάσαμε συμφέροντα για τον κοινό σκοπό» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτες δράσεις. «Κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε., η τελική απόφαση είναι στα χέρια των Βρετανών», σημείωσε ο κ. Τουσκ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη τόσο για τη Βρετανία όσο και για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου».
Το βέτο του Τσίπρα και το κέρδος της Συνόδου Κορυφής
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος δήλωσε πως ήταν μια «δύσκολη Σύνοδος» με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού. Για τον Αλέξη Τσίπρα η Σύνοδος αποτέλεσε μια ευκαιρία για επίλυση των προβλημάτων από κοινού και ζήτησε να υπάρξουν «συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας» καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα «δυσανάλογο βάρος» στο προσφυγικό.
Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών.
Για τον πρωθυπουργό, «το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα». Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.
Οι υποσχέσεις αυτές για διατήρηση του «status quo» και η επανεξέταση της πορείας της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο, οδήγησαν την Ελλάδα να «δώσει τη συγκατάθεση της στα συμπεράσματα που αφορούν και το θέμα της Μεγάλης Βρετανίας» παρά τις επιφυλάξεις της για την «δυνατότητα αποκλίσεων από το κοινωνικό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη για τη Μεγάλη Βρετανία.
Εκφράζοντας στον Βρετανό ομόλογο του «καλή επιτυχία και θετική έκβαση στο δημοψήφισμα» ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε για τους ψηφοφόρους του ένα «πακέτο λιγότερης Ευρώπης».
Πηγή: reporter.gr