Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας οι οποίοι επισημαίνουν ότι Κομισιόν και ΕΚΤ δεν συντάσσονται με τη σκληρή στάση του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ παρόμοια εικόνα μεταφέρουν και κυβερνητικές πηγές οι οποίες επισημαίνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών αλλά και τη σκληρή στάση του ΔΝΤ ενώ σημειώνουν πως αν η κυβέρνηση τα βρει με τους Ευρωπαίους, οι τελευταίοι μπορούν να πιέσουν το ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος θα διαδραματίσει η ΕΚΤ, η οποία δίνει μεγάλη σημασία στα «κόκκινα» δάνεια.
Ποιες όμως θα είναι οι προϋποθέσεις;
Όλα τα παραπάνω βέβαια θα ισχύσουν «υπό προϋποθέσεις» αφού το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.
H σκληρή στάση των στελεχών του αποδίδεται εν μέρει στη βούληση του διοικητικού μηχανισμού του οργανισμού και κατεξοχήν στον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν, να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Αν η ΕΚΤ συνταχθεί με την Κομισιόν, έλεγαν οι πηγές, οι ισορροπίες εντός της τρόικας θα κλίνουν υπέρ των μετριοπαθών θέσεων στο ζήτημα του Ασφαλιστικού και στο δημοσιονομικό κενό.
Το ΔΝΤ διαχρονικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, έχει τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη, ενώ στο παρελθόν έχει πέσει έξω αρκετές φορές, όπως όταν εκτιμούσε ότι το 2013 η Ελλάδα θα εμφάνιζε έλλειμμα, ενώ τελικά υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα.
Χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν επίσης, ότι στα τέλη του 2014 η αξιολόγηση δεν έκλεισε λόγω μικρής διαφοράς στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, λόγω των αυστηρών υπολογισμών του ΔΝΤ, με τους οποίους συντάχθηκε και η ΕΚΤ.
Πηγή: reporter.gr