ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα παράταση στην επιστροφή του Κουαρτέτου

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να κριθεί η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς "λευκός καπνός" δε βγήκε από τη συνεδρίαση του EWG. Προφανώς, η ζυγαριά ατύπως και αδήλως θα βαρύνει κι απο τις αποφάσεις για το προσφυγικό.

«Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το Δ.Ν.Τ.» ανέφερε χαρακτηριστικά, παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Στη συνεδρίαση του EWG ήταν προγραμματισμένο να παρέμβει τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ωστόσο το Δ.Ν.Τ. εκπροσωπήθηκε από την Ντ. Βελκουλέσκου.

Την ιδια ώρα, στενό pressing ασκεί το Ταμείο, καθώς εκτιμά οτι το δημοσιονομικό κενό θα απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής και της Κυβέρνησης. Αυτό πάντως, αποτέλεσε αιχμή κριτικής από πολλά κράτη μέλη στη συνεδρία του EWG.

Σημειώνεται ότι το Δ.Ν.Τ. εκτιμά πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος, επισημαίνει ότι Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015, με οριακή ύφεση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης, κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης ζήτησαν να μάθουν γιατί το Ταμείο λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Αυγούστου. Μάλιστα, πολλοί στάθηκαν στο πώς από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του Α.Ε.Π., όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, ο Π.Τόμσεν κανει τώρα λόγο για μετρα 4% του Α.Ε.Π., όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα. Δεν έκρυψαν πολλοί δε, τη δυσφορία τους για τις τακτικές του αξιωματούχου και για την αδιαφορία που δείχνει στο ενδεχόμενο "ναυαγίου".

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των Θεσμών ή της Ελλαδας, κλπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

Μάλιστα στην κυβέρνηση, στέκονται στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών που μετέχουν στο Κουαρτέτο στη Φρανκφούρτη.

«Η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ' αυτό μας ελέγχει».

Γ. Α.

Πηγή: reporter.gr

Πηγή:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman