Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε χτες για πρώτη φορά ευθεία διασύνδεση ανάμεσα στην λήψη μέτρων και την συζήτηση για το χρέος, με τις δηλώσεις του αυτές να έχουν ως αποδέκτες και την Αθήνα, αλλά και το ΔΝΤ, του οποίου είναι πάγια θέση η ανάγκη απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «δεν θα δουλέψει το πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους». Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η όποια ελάφρυνση θα προϋποθέτει επώδυνα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ότι «το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και θα εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε μία συμφωνία για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω αλλά και ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει παρά τις όποιες καθυστερήσεις και πάντα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στο προσφυγικό μέτωπο».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ για το ζήτημα και εξήγησε ότι «θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα, η επιτροπή είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές σε συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Την επιστροφή των θεσμών την Τρίτη στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος. «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση»,σημείωσε.
Με το «μπλοκάκι» με τα προαπαιτούμενα επιστρέφουν οι θεσμοί
Τα θέματα αγκάθια, όπως τα κόκκινα δάνεια, το Ειδικό Ταμείο, το ασφαλιστικό, τα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 αλλά και η προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων είναι στο "μπλοκάκι" των δανειστών που θα ζητήσουν υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
Από την πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα ολοκληρωθεί εφ΄ όλης της ύλης η αξιολόγηση. Η εκδοχή της εφ΄όλης της ύλης αξιολόγησης, μπορεί να απαιτεί σκληρές πολιτικές αποφάσεις, ωστόσο συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για την επόμενη μέρα, καθώς θα απελευθερώσει ρευστότητα από πωλήσεις κόκκινων δανείων, καταβολή δόσεων και αποπληρωμή χρεών σε ιδιώτες, ενώ θα δημιουργήσει και κλίμα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, όπου ήδη ακούγονται φωνές για κίνδυνο νέας κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο περνάει μέσα από την περικοπή των κύριων συντάξεων κάτι που γνωρίζει και φαίνεται να έχει αποδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και επώδυνες αποφάσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων όπου ήδη έχει συσταθεί μικτή επιτροπή μεταξύ ΤτΕ και συναρμόδιων υπουργείων.
Η σταδιακή αξιολόγηση (δηλαδή των εκταμιεύσεων με το σταγονόμετρο μόνο από την Ευρώπη) θα κριθεί από το τι θα συμφωνήσουν οι θεσμοί μεταξύ τους ως προς την αναγκαιότητα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, περνάει μέσα από «σαλαμοποίηση» των προαπαιτούμενων, αλλά και μέσα από μια γερή περικοπή συντάξεων ειδικά όσων είναι πάνω από τα 1500 ευρώ, ώστε να πειστούν οι Θεσμοί για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. (Η κυβέρνηση επιθυμεί περικοπές πάνω από τα 1800 ευρώ με το κουαρτέτο να επιδιώκει «ψαλίδι» από τα 1200 ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ).
Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού οι πιστωτές διαφωνούν, καθώς το μεν ΔΝΤ ζητεί μέτρα στο 4% του ΑΕΠ ενώ η Επιτροπή τα περιορίζει στο 1%. Αν τα βρουν στο ύψος των μέτρων που πρέπει να λάβει άμεσα η Ελλάδα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η πλήρης αξιολόγηση. Ως διευκόλυνση λόγω του προσφυγικού συζητείται η αναβολή των αποφάσεων για ένα τμήμα του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, όχι όμως άλλες «εκπτώσεις» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: reporter.gr